Bush čelí žalobě kvůli odposlechům

Lenka Málková
3. 2. 2006 9:41
New York - Americké Centrum pro ústavní práva se soudí s prezidentem Bushem a jeho vládou. Důvodem jsou tajné odposlechy a věznění nevinných.

Ve Spojených státech existuje celá řada organizací, které kroky Bushovy administrativy neustále kritizují. Jednou z nich je také v 60. letech založené Centrum pro ústavní práva (CCR).

Vnučka špiónů zažalovala vládu

Právnička centra Rachel Meeropolová, vnučka špiónů Rosenbergových, před časem podala žalobu na prezidenta Bushe a jeho vládu. Důvodem jsou tajné odposlechy, které měl v uplynulých letech nařizovat bez povolení soudu. V prosinci se k nim  prezident George Bush přiznal. Osobně a opakovaně měl povolit tajné službě NSA odposlouchávání telefonátů "osob známých svými vztahy k Al-Káidě". 

"V týdnech následujících po teroristických útocích z 11. září 2001 v naší zemi jsem v souladu s americkými zákony a ústavou pověřil NSA, aby odposlouchávala mezinárodní komunikační spoje osob známých svým napojením na Al-Káidu a na navazující teroristické organizace. V boji proti terorismu byla tato opatření nezbytná k ochraně amerických občanů," prohlásil tehdy v televizním projevu Bush.

Foto: www.ccr-ny.org

"Přijde mi ostudné, že rozhovory s mými klienty mohly být monitorovány americkou vládou bez jakéhokoliv povolení," prohlásila Rachel Meeropolová. Mezi její klienty totiž patří řada ve Spojených státech neprávem zadržovaných osob, převážně příslušníků muslimské menšiny či občanů arabských států. Řada z nich skončila v amerických detenčních zařízeních ve Spojených státech.  "Nezákonné odposlechy práci Centra pro ústavní práva neuvěřitelně ztěžují. Vlastně nám naprosto znemožňují v jakýchkoliv sporech uspět," prohlásila další ze členek CCR Shayana Kadidalová. 

Soudí se i deportovaní

Koncem loňského roku se díky pracovníkům CCR začalo s projednáváním případu čtyř mužů arabského původu, kteří byli v roce 2002 na základě Vlasteneckého zákona a dalších ustanovení americké vlády v boji proti terorismu zadrženi, několik týdnů vězněni a následně deportování ze Spojených států bez jakéhokoliv důvodu či důkazů. Jde vůbec o první případ, kdy člověk deportovaný z USA zažaloval vládu a vrátil se, aby se účastnil soudního procesu.

Foto: www.ccr-ny.org

Na seznamu aktivit Centra pro ústavní práva se nachází i monitorování amerického vězení na Guantánamu. Několik let trvající kampaň se snaží upozornit na tamní porušování lidských práv; jejím cílem je zavření věznice.

Vlastenecký zákon opět prodloužen

Patriot Act přijal Kongres po teroristických útocích na USA z 11. září 2001 a předpokládal vypršení části jeho ustanovení k 31. prosinci 2005. Již druhé pětitýdenní prodloužení tohoto zákona dnes odsouhlasil americký Kongres. Americkým úřadům tak umožnil provádět bez soudního povolení tajné prohlídky, vyhodnocovat údaje o pacientech v nemocnicích, odposlouchávat telefonické rozhovory nebo kontrolovat podezřelé počítače. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy