Na Haiti rozdávají rýži, nárok mají pouze ženy

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 2. 2010 9:10
Každá žena dostane 25 kilogramů rýže
Rýže může zachránit život
Rýže může zachránit život | Foto: Reuters

Port-au-Prince - Na devíti místech zemětřesením zdevastované haitské metropole Port-au-Prince začal program masové distribuce rýže.

Humanitární organizace a haitská vláda chtějí zmírnit hladomor, který postihl na dva miliony Haiťanů.

Nárok na rýži mají pouze ženy. Každá dostala poukaz na 25 kilogramů pro rodinu. Denně po dobu dvou týdnů jsou, jak píše server CNN, humanitární pracovníci připraveni rozdat 44 tun rýže. Dávat poukazy na potraviny ženám se prý ukázalo jako nejefektivnější způsob distribuce.

"Podle našich zkušeností s distribucí potravin v podobných situacích je lepší rozdávat jídlo ženám, protože ho pak spravedlivě rozdělují osobám v domácnosti, tedy i mužům," říká tiskový mluvčí programu OSN pro potravin Marcis Prior a dodává, že většina mužů má někoho - ženu, sestru, matku nebo přítelkyni, která pro něj jídlo sežene.

S tím ale mnoho mužů nesouhlasí. "A co já? Nedostal jsem nic. Potřebuji jíst," rozčiluje se Johnny Sanon Stevenson a podle CNN s ním mnoho přítomných souhlasí. Během neděle se nicméně podařilo rozdat více než 376 tun rýže, kterou dostalo přes sto tisíc lidí.

Původní plán sice počítal s tím, že bude distribučních míst šestnáct, ale i tak jde o úspěch. Na dvou místech se nerozdávalo kvůli zhoršené bezpečnostní situaci, pracovníci Spojených národů se obávali násilí ze strany místních gangů. Zbylá neotevřená distribuční místa nebyla připravena včas, ale měla být otevřena v nejbližší době.

Vojáci mají práci

Svou nezastupitelnou úlohu mají při humanitární pomoci na Haiti také američtí vojáci. Při rozdávání potravin jsou to právě oni, díky nimž zoufalí Haiťané zůstávají relativně v klidu a tvoří fronty.

"Nedovedu si představit, jak bychom to mohli dělat bez nich. Nevím, jak bychom si drželi odstup, kdyby tu nebyli vojáci, říká Jacques Montouroy, pracovník katolické charitativní organizace, která se na distribuci jídla podílí.

 

Právě se děje

Další zprávy