Peru evakuuje 2000 turistů z Machu Picchu

Lucie Kalivodová
26. 1. 2010 12:12
Peruánské hory trpí deštěm a závaly, 60 lidí bylo už vrtulníky dopraveno pryč
Foto: Aktuálně.cz

Andina - Peruánské úřady letecky transportují 1954 turistů, kteří zůstali uvězněni u incké pevnosti Machu Picchu v Andách. Nedobrovolné vězení způsobil prudký déšť a následné sesuvy půdy.

Jediná přístupová cesta z metropole peruánských hor Cusca do Aguas Calientes alias Machu Picchu pueblo je po železniční trati a ta je nyní neprůjezdná.

Ministr pro cestovní ruch Martin Pérez oznámil, že turisté a místní obyvatelé - nejprve ženy a děti - jsou z Aguas Calientes transportováni pomocí vrtulníků do Ollantaytamba ve stejném údolí, odkud se je už možné do Cusca dostat po silnici.

Operace začala v pondělí, kdy bylo pěti armádními vrtulníky převezeno 60 lidí. Vedle turistů je odříznuto v Aguas Calientes i tisíc Peruánců.

Mnohadenní lijáky decimují provincie Cusco a Apurímac. Regionální vlády registrují mnoho závalů na silnicích. Řeky se vylévají z koryt a voda ničí úrodu i archeologické památky. Deště poškodily například známý Sacsayhuamán nacházející se nad Cuscem, samotné Machu Picchu je však zatím přestálo bez úhony. V Aguas Calientes přišli o život dva místní lidé.

Bingham tu zlato nenalezl. Odnesl ho Berns?
Bingham tu zlato nenalezl. Odnesl ho Berns? | Foto: Roman Gazdík

Již zmíněnou železnici zavalily kameny a bahno, na její obnově se nyní pracuje. Do té doby je však na trati přerušen provoz.

Některá vnitrostátní letadla nemohla kvůli počasí na místním letišti v Cuscu přistát a řada letů musela být zrušena. Až 3000 lidí přišlo o střechu nad hlavou a v oblasti byl vyhlášen stav nouze.

Uvěznění lidé přebývají podle Pereze v Aguas Calientes v hotelích, hostelech nebo na vlakovém nádraží. Zásoby potravin jim mají vydržet nejméně čtyři dny.

Na inckou citadelu Machu Picchu ležící ve výšce zhruba 2400 metrů se ročně podívá až půl milionu turistů.

 

Právě se děje

Další zprávy