Šokující prohra: Obama ztratil kontrolu nad Kongresem

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
20. 1. 2010 8:22
Doplňovací volby v Massachussetts vyhrál republikán, demokraté ztratili většinu v Senátu
Republikán Scott Brown saví šokující vítězství v senátních voblách v Massachussetts
Republikán Scott Brown saví šokující vítězství v senátních voblách v Massachussetts | Foto: Reuters

Washington - Americká politika se v noci otřásla v základech. Demokratická strana prezidenta Baracka Obamy v doplňovacích volbách v Massachusetts přišla o senátorské křeslo, které skoro půl století zastával loni zesnulý Edward Kennedy.

Vítězství republikána Scotta Browna nad demokratickou kandidátkou Marthou Coakleyovou má velký symbolický význam. Především však pro prezidenta Obamu znamená bezprostřední ohrožení jeho zdravotnické reformy. Demokraté zvolením Browna přišli o většinu 60 hlasů v Senátu, které potřebují pro překonání republikánské opozice.

Zdravotní reforma přitom byla celoživotním snem Edwarda Kennedyho a stala se také jedním z hlavních předvolebních témat v Massachusetts. Brown jednoznačně slíbil, že přispěje k jejímu pohřbení, Coakleyová naopak před tímtéž voliče varovala.

Její prohra je rovněž velkou porážkou Obamy, který na poslední chvíli do Massachusetts v neděli přijel, aby volební katastrofu odvrátil. Massachusetts je tradičně demokratickým státem, Obama v něm při prezidentských volbách zvítězil ziskem 62 procent hlasů, demokraté tam převažují nad republikány v poměru 3:1.

Nečekaná prohra přišla přesně rok ode dne, kdy Obama složením přísahy nastoupil do prezidentského úřadu.

Demokraty teď čeká těžké rozhodování, co s návrhem zdravotnické reformy. Obě komory Kongresu, Sněmovna reprezentantů i Senát, odhlasovaly své verze zákona. Před sebou mají dohodu nad společným zněním a následné definitivní schválení.

Čelní představitelé strany se v posledních dnech nechali slyšet, že reforma navzdory výsledku v Massachusetts přijata bude, a to jakýmkoli způsobem. Nejčastěji se zmiňovala varianta, že Sněmovna reprezentantů bez výhrad odsouhlasí verzi Senátu, který tak už o ní nebude muset znovu hlasovat.

Šok z porážky v Massachusetts, kde republikán Brown získal 52 procent hlasů, však už umírněné představitele demokratů přiměl k otočení.

Senátor za Virginii Jim Webb se bezprostředně po oznámení výsledků nechal slyšet, že Kongres by měl s jakýmkoli rozhodnutím ve věci zdravotní reformy vyčkat, až Brown složí slib a zasedne v Senátu. (Možnost, že by demokraté uspíšili schválení reformy tak, aby jej stihli ještě před tím, než se Brown ujme úřadu, byla další z možností, kterou demokraté zvažovali.)

Situace, kdy republikáni disponují díky Brownovi 41 senátory, tak bude pro demokraty s největší pravděpodobností znamenat zcela nové kolo vyjednávání s některými zástupci republikánů o jejich podpoře, a tím i značné osekání dosavadního návrhu. Bez 60 hlasů v Senátu už nemají osud reformy ve vlastních rukou.

Okamžik, kdy se Brown skutečně stane senátorem, je vzdálen minimálně dva týdny. Takovou dobu podle státního tajemníka Massachusetts zabere, než budou ověřeny oficiální výsledky voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy