Američan postřílel 8 známých, pak se vzdal policii

20. 1. 2010 16:16
Útočníka policie identifikovala jako devětatřicetiletého Christophera Speightse
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Appomattox (Virginia) - Americký střelec, který má na svědomí osm mrtvých se ve středu sám vzdal policejnímu obklíčení. Devětatřicetiletý Christopher Speights, jehož čin a následná honička z policií v noci z úterý na středu opanovaly zprávy v USA i po světě, neměl podle virginijské policie žádného komplice.

Motiv Speightsova konání není dosud jasný. Policie také prověřuje útočníkův vztah k obětem, které střelec údajně znal. Sedm z osmi těl našli vyšetřovatelé uvnitř domu.

Tragédie odstartovala podle CNN krátce po úterním poledni místního času (19:00 SEČ), kdy policie dostala hlášení, že se ulicí 15tisícového Appomattoxu potácí postřelený muž.

Krátce na to vyrazily na místo policejní hlídky i vrtulník. Kousek od místa činu se ale dostali pod palbu. Střelbě běsnícího muže neunikl ani vrtulník, který musel kvůli děravé palivové nádrži nouzově přistát.

Vrah, podle médií zřejmě otec rodiny, poté prchl do blízkého lesa, kde ho desítky policistů obklíčily.

Nevycházejte z domů a zamkněte se

Zprávy z místa činu se dlouho rozcházely. Většina médií uváděla, že policie uvnitř domu našla sedm těl, osmou byl muž z ulice, který ale cestou do nemocnice zemřel. Například server Washington Post ale hovoří jen o dvou mrtvých a jednom zraněném.

Mluvčí státní policie seržant Thomas Molnar dodal, že policie uzavřela "bezpečnostní kruh" kolem místa činu a pátrá po "jediné podezřelé osobě mužského pohlaví".

Policie preventivně evakuovala obyvatele okolních domů a také asi 60 dětí z malé církevní školy ležící poblíž. Obyvatelé vzdálenějších obydlí dostali pouze pokyn, aby nevycházeli z domů a zamkli dveře.

"Měli jsme mít v kostele noční bohoslužbu, ale vzkázali jsme pastorovi, že nepřijdeme. Kdopak by vycházel z domu za tmy, když nevíme, co se tam děje. Ale důvěřujeme v našeho Pána, že se o nás postará," řekla agentuře AP jedna z místních obyvatelek Bethel Hawkinsová, která žije asi tři kilometry od místa činu.

Po střelci pátraly i posily z okolních okresů. Ten se později policii dobrovolně vzdal.

 

Právě se děje

Další zprávy