Až pětina vězňů z Guantánama se prý vrátila k teroru

Roman Gazdík
7. 1. 2010 13:26
Tyto tajné odhady Pentagonu jsou však podle aktivistů velmi pochybné
Bachaři z "Camp Four"
Bachaři z "Camp Four" | Foto: Reuters

Washington - Až každý pátý bývalý vězeň z Guantánama je údajně podezřelý z toho, že se podílí na teroristické činnosti. Ještě nedávno to prý přitom bylo 14 procent. Vyplývá to z neoficiálních a tajných statistik Pentagonu.

Zpráva ministerstva obrany je pro vnitřní potřebu, zaměstnanci Pentagonu tak o ní hovoří jen anonymně. Mluvčí ministerstva Geoff Morell však přiznává, že je trend recidivismu mezi vězni z Guantánama skutečně na vzestupu.

Organizace zabývající se dlouhodobě ochranou práv guantánamských vězňů však upozorňují na to, že není jasné, jak k těmto údajům Pentagon přišel a zda jsou spolehlivé.

Rostoucí trend

"Nemohu vám dát přesná čísla, ale nevěřím, že by se ten (rostoucí) trend zvrátil," komentoval ve středu na tiskové konferenci záležitost Morrell s tím, že ministerstvo pracuje na verzi zprávy, která by mohla být publikovaná i veřejně.

Předchozí odhad Pentagonu pochází z dubna minulého roku a hovoří o tom, že je z extremistických aktivit podezřelých 14 procent bývalých vězňů. Odhad z prosince 2008 tvrdí, že to je jedenáct procent.

Za ploty a ostnatými dráty je vidět jeden z vězňů guantánamské věznice.
Za ploty a ostnatými dráty je vidět jeden z vězňů guantánamské věznice. | Foto: Reuters

Tento rostoucí trend může být podle komentátorů způsoben tím, že v Guantánamu se nyní nacházejí "komplikovanější případy", zatímco zjevné „omyly" - lidé, u kterých neexistovaly žádné důkazy o jejich napojení na Taliban či Al-Káidu - byly průběžně propuštěny už administrativou předchozího prezidenta George W. Bushe.

Nejmenovaný vysoce postavený zaměstnanec ministerstva obrany však televizi Fox News sdělil, že není známo, že by měl kdokoliv z dvaačtyřiceti vězňů navrácených do svých domovských zemí nynější vládou kontakty s extremistickými skupinami.

"Nemáme informace naznačující, že by se jakýkoliv z vězňů propuštěných touto administrativou vrátil opět do boje," řekl zdroj televizi.

Co to je za data?

Podle lidskoprávních skupin jsou však statistiky Pentagonu pochybné. Neuvádějí totiž žádná jména, a tak je není možné ověřit.

"Je to pouhé vyvolávání paniky," citovala agentura Reuters ředitele britské organizace Reprieve, která poskytuje právní ochranu některým z guantánamských vězňů.

"Pokud by byl Pentagon ohledně svých statistik opravdu upřímný, zveřejnil by jména těch, kdo se vrátili zpět do boje a obvinění proti nim," dodal Clive Stafford-Smith. „Veďme otevřenou diskuzi a přestaňme podvádět lidi."

Guantánamem prošlo celkem 779 věznů, 574 jich bylo propuštěno, z toho 42 za Obamy.
Guantánamem prošlo celkem 779 věznů, 574 jich bylo propuštěno, z toho 42 za Obamy. | Foto: Reuters

Hlavně Jemenci

Nová data Pentagonu se objevují v době, kdy je Guantánamo kvůli nezdařenému útoku na letadlo opět v centru pozornosti Američanů. Nigérijský útočník Umar Farúk Abdulmuttalab totiž prošel výcvikem v Jemenu a k pokusu o odpálení letadla se přihlásila tamní odnož Al-Káidy.

Kvůli údajně "neklidné situaci" v této zemi pak tento týden Barack Obama oznámil, že pozastavuje transfer guantánamských vězňů do Jemenu. Šest Jemenců se mělo z vězení na Kubě přitom vrátit domů v nejbližší době.

Na Guantánamu nyní zůstává 198 vězňů, jedenadevadesát z nich pochází právě z Jemenu.

 

Právě se děje

Další zprávy