Vědci: Záření z mobilu může chránit před Alzheimerem

vp
7. 1. 2010 8:51
Mobilní telefony mohou mít příznivý vliv na naši paměť, tvrdí američtí vědci.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Tampa (USA) - Podle většiny dosavadních výzkumů mobilní telefony lidskému zdraví údajně škodí.

Nyní ovšem vědci přišli s tvrzením, že by radiace mohla mít i pozitivní účinky a záření by mohlo bránit vzniku Alzheimerovy choroby.

Na Jihofloridské univerzitě v Tampě zkoumali záření z mobilních telefonů na myších. Překvapivé závěry ukazují, že radiové záření nejen pomohlo zmírnit průběh choroby u nakažených hlodavců, ale dokonce ochránilo paměťové buňky zdravých jedinců.

Podle odborníků je možné, že se tato nová metoda bude moci v budoucnu použít i k léčbě lidských pacientů. Vědci nyní testují, jestli vyšší frekvence přinesou i lepší výsledky.

K výzkumu experti použili 96 myší, většina z nich měla geneticky upravené mozky pro vyšší náchylnost k Alzeimerově chorobě. Hlodavce pak vystavili elektromagnetickému záření ze standardního mobilního telefonu po dobu až devíti měsíců a jejich dávka "ozařování" byla dvakrát jedna hodina denně.

"Jedno je jisté - přínos dlouhodobého vystavování elektromagnetickému záření je znatelný, ať už jde o ochranu před nemocí nebo následnou léčbu, a to jak u myší zdravých, tak nakažených," říká vedoucí výzkumu profesor Gary Arendash.

U mladých zvířat se během pokusu netvořil žádný betaamyloidový plak, jak by za jiných podmínek bylo obvyklé. U starších zvířat vědci po mnohaměsíčním ozařování zjistili, že v testech výkonnosti mozku byly stejně úspěšné jako zdravé myši. V jejich mozcích bylo méně usazenin. Také geneticky nepozměněné myši vystavené elektromagnetickému záření na tom byly v testech paměti lépe než před ozařováním.

Spolehlivě dokázat lze zatím jen to, že v průběhu pokusů lehce vzrostla teplota mozků pokusných zvířat. Proto se vědci domnívají, že vyšší teplota podporuje rozpouštění škodlivých usazenin.

 

Právě se děje

Další zprávy