Měli jsme stopu a selhali, řekl Obama o útoku na letoun

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
30. 12. 2009 0:05
Prezident atentát označil za systémovou chybu a nařídil prověrky
Americký prezident Barack Obama během projevu v Kaneohe na Havaji.
Americký prezident Barack Obama během projevu v Kaneohe na Havaji. | Foto: Reuters

Honolulu/Londýn - Tři dny po pokusu o teroristický útok na letoun mířící z Amsterodamu do Detroitu už Amerika ví, že zaspala.

Naplno to v úterý na Havajských ostrovech řekl prezident Barack Obama, když připustil, že tajné služby měly týdny před nezdařeným útokem, který mohl zabít "nejméně" tři sta lidí na palubě stroje, dobré indície.

Varování zaslal rozvědkám atentátníkův otec, služby jej však zadržely a neposlaly dál. Informace tak vůbec nedoputovaly na příslušná místa.

"Jde o zjevnou systémovou chybu v bezpečnostních opatřeních, jejíž opakování je naprosto nepřijatelné a je třeba ji vyloučit," řekl prezident USA. V projevu několikrát hovořil o selhání služeb vnitřní bezpečnosti a rozvědky.

Vězni z Guantánama

Zpravodajská stanice ABC News nadto v úterý s odkazem na "dokumenty z Pentagonu" uvedla, že do přípravy útoku na letadlo byli zapletení dva muži, které už Amerika jednou v rukách měla. Bývalí vězni z Guantánama.

Muhammada Attika al-Harbího a Saída Alího Šarího propustili z věznice na základně Guantánamo v listopadu před dvěma roky. Muži byli převezeni domů, do Saudské Arábie.

Od té doby údajně působí v čele jemenské větve Al-Káidy, která se k pátečnímu pokusu o atentát přihlásila.

Se zavazdlem do letadla? Ale kdeže

Malý terorista? Chlapec si zouvá boty, čeká ho zevrubná kontrola u bezpečnostního rámu na letišti Newark v New Jersey.
Malý terorista? Chlapec si zouvá boty, čeká ho zevrubná kontrola u bezpečnostního rámu na letišti Newark v New Jersey. | Foto: Veronika Rodriguez

Obama už v pondělí nařídil revizi celého systému registrace cestujících. Chce také znovu krok po kroku rozebrat pravidla bezpečnosti letecké dopravy.

Pozadu nezůstávají ani další země.

Například kanadské úřady už zakázaly cestujícím brát si do letadla větší příruční zavazadla.

Od pondělka tak na palubu mohou vedle kabelek jen zdravotnické pomůcky, fotoaparáty, počítače, hudební nástroje a potřeby pro děti. Dopravní odbor kanadské vlády ovšem upřesnil, že i tyto potřeby budou v následujících dnech procházet ještě dodatečnou druhou kontrolou.

Vstanou noví bojovníci

Opatrnost je na místě.

Umar Farouk Abdulmutallab
Umar Farouk Abdulmutallab | Foto: Reuters

Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab, který se o sebevražedný atentát v letadle v pátek pokusil, tvrdí, že k podobným útokům je připraveno mnoho dalších lidí, se kterými studoval islámské právo šaría v Jemenu.

Jemenská vláda následně přiznala, že má informace o stovkách přívrženců mezinárodní teroristické sítě Al-Káida na svém území; nemá ale dostatečnou podporu západu, aby s nimi mohla bojovat. Aden čelí šíitské vzpouře na severu země, separatistickému hnutí na jihu a útokům Al-Káidy.

Jemenský ministr zahraničí abú Bakr Abdalláh Kirbí řekl v úterý BBC, že v jeho zemí působí asi až 300 přívrženců Al-Káidy, z nichž někteří možná nyní plánují útoky na západní cíle, jak tomu bylo v pátek. "Uvědomujeme si toto nebezpečí," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy