Latinská Amerika zažila první svatbu homosexuálů

hp
29. 12. 2009 15:50
Nejvyšší soud povolil svatbu argentinským gayům
Argentina oddala první homosexuální pár, Alexe Freyrea a Jose Mariu Di Bello.
Argentina oddala první homosexuální pár, Alexe Freyrea a Jose Mariu Di Bello. | Foto: Reuters

Buenos Aires - Na jihu Argentiny se uskutečnil první svatební obřad homosexuálů. Jedná se nejen o historicky první legální svatbu páru stejného pohlaví v zemi, ale i v celé Latinské Americe, kde je většina obyvatel římskokatolického vyznání.

"Je to sen, který se nám splnil. Jsme z toho celí pohnutí a také šťastni za tento krok, který znamená hodně pro všechny gaye a lesbičky v Argentině," řekl pro argentinskou televizi jeden z novomanželů Alex Freyre.

Freyre dostal společně se svým partnerem Jose Mariou Di Bellem povolení k sňatku v provincii Tierra del Fuego na jihu země od tamějšího guvernéra, který čekal na výsledek rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Původní termín svatby museli zrušit

Původně si Di Bello a Freyre naplánovali termín svatby na prvního prosince poté, co jim uzavření sňatku v listopadu povolil soud. Den před konáním obřadu ale soudkyně Marta Gomez Alsina platnost rozsudku pozastavila a případ předala na přezkoumání Nejvyššímu soudu.

Svatbu homosexuálního páru uvítala s nadšením ředitelka argentinské organizace, která se zabývá právy gayů a lesbiček, Maria Rachidová.

Jak prohlásila pro agenturu AFP, doufá, že v příštím roce zákonodárci země upraví formulace v občanském zákoníku, který definuje svatbu jako uzavření svazku mezi mužem a ženou. Podle ní by bylo dobré, kdyby tuto formulaci nahradili slovy "uzavření svazku mezi dvěma lidmi".

Argentina oddala první homosexuální pár v celé Latinské Americe.
Argentina oddala první homosexuální pár v celé Latinské Americe. | Foto: Reuters

V Mexiku budou svatby od února

"Zákon by díky dostatečné shodě mohl být odsouhlasen už na začátku příštího roku," věří Maria Rachidová. Jak také dodala, aktivisté budou usilovat i o to, aby Argentina uznala sňatky argentinských párů, které byly uzavřeny v jiných zemích jako například v Belgii, Kanadě, Norsku či Jižní Africe.

Buenos Aires se v roce 2002 stalo prvním městem Latinské Ameriky, které úředně povolilo civilní svazky homosexuálních párů. To ovšem vyvolalo v této silně nábožensky založené zemi, kde je třiadevadesát procent obyvatel římskokatolického vyznání, pobouření.

Kromě argentinského Buenos Aires a několika dalších měst povolují v latinskoamerickém regionu obdobu českého registrovaného partnerství ještě úřady v Uruguayi a v Mexico city.

Mexiko navíc učinilo v oblasti sňatků homosexuálů ještě výraznější krok. Jako první latinskoamerická země zakotvilo v minulém týdnu sňatek osob stejného pohlaví v zákoně, který už odsouhlasil parlament. Zákon ovšem vstoupí v platnost až v únoru příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy