NASA vyvrací, co víme o Měsíci. Je to úplně jiné těleso

jem
23. 12. 2009 16:45
O nejbližším vesmírném sousedovi stále mnoho nevíme
Foto: nasa.gov

Mys Canaveral - Zapomeňte na to, co jste se učili ve škole o Měsíci, vzakzuje svými novými analýzami americká vesmírná agentura NASA.

Z poznatků z posledních misí k našemu nejbližšímu vesmírnému sousedovi, o kterých informovala CNN, plyne, že Měsíce není tím mrtvým neměnícím se obřím balvanem, za který jsme ho dlouho považovali. Není to tak, že jen mlčky obíhá kolem Země.

Nové objevy NASA vedou k přepisování dokonce i odborných publikací. "Otevíráme novou kapitolu výzkumu Měsíce. Naše učebnice mají nyní prázdné stránky. Samozřejmě, že je popíšeme, ale ještě ani neznáme otázky, které chceme zodpovědět," přibližuje význam nových objevů šéf lunárního výzkumu NASA Michael Wargo.

Převratné bylo například zjištění, že se na měsíci nachází voda. Tu objevila v říjnu sonda L-CROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite). Asi sto litrů vody se nachází v kráteru na jižním pólu Měsíce, kde by ji donedávna nikdo nehledal. Obvod kráteru činí necelé dva kilometry a jeho hloubka dosahuje několika metrů.

 

Našli jsme ještě něco...

Michael Wargo CNN řekl, že voda není jedinou věcí, kterou L-CROSS v kráteru objevila. "Našli jsme víc než vodu, ale nevíme, co to je. V tuto chvíli to podrobujeme důkladnější analýze," vysvětlil Wargo. Měsíc je podle Warga jako zaprášená půda naší sluneční soustavy. Můžeme díky němu nalézt mnohem důležitější odpovědi, než by se mohlo zdát.

"Mysleli jsme si, že je Měsíc mrtvým a neměnným místem. Mrtvou planetou. Ony se ale na něm dějí procesy - změny, které se stávají během několika dní. To je prostě něco, co lidé nevěděli ještě před několika měsíci. Už to není ten Měsíc, který znal Váš dědeček," tvrdí Michael Wargo.

 

Právě se děje

Další zprávy