Nová mešita na Manhattanu má pomoci zapomenout

Lucie Kalivodová
18. 12. 2009 19:40
Mešita má pomoci zahojit rány po 11. září 2001
Ground Zero
Ground Zero | Foto: Reuters

New York - Ground Zero, celosvětový symbol největšího teroristického činu historie spojovaného s militantními islamistickými skupinami, se nachází jen nedaleko nově otevřené mešity na dolním Manhattanu.

Částečně zničená budova, místo, kam se budou nyní vyznavači Islámu uchylovat k modlitbám, má pomoci zahojit rány, které otevřely právě útoky z 11. září 2001. Alespoň si to přejí její zakladatelé.

Každý pátek začíná v mešitě stejně: do budovy se postupně scházejí muži i ženy, u vchodu si sundávají boty a mizí v jejím nitru. Muži momentálně zabalení do zimních bund a kabátů klečí uvnitř na koberci, který je v mešitě rozprostřen po celé zemi; ženy se krčí v koutě zabalené do dlouhých šátků.

Všichni jsou natočeni směrem na východ. Modlitby vede imám. Ještě před pár lety by bylo nemyslitelné, aby pár kroků od místa, kde stálo World Trade Center, byla otevřena byť jen provizorní mešita.

Manhattan
Manhattan | Foto: Reuters

Američané byli velmi citliví na cokoli, co bylo spojováno s Aláhem. Dnes je situace jiná. Proto si také američtí muslimové mohli pronajmout v této lokalitě dům k těmto účelům.Po původních nájemnících tam ještě zůstaly na skleněných vstupních dveřích nálepky: American Express, Mastercard, Visa atd.

"Tohle je možné pouze v New Yorku," řekla serveru Spiegel online Daisy Khan z organizace Americká společnost pro podporu muslimů (ASMA). Zatímco jinde by minarety nebo šátky zakázali, na Manhattanu se muslimové a křesťané snaží najít způsob koexistence.

Zajímavý na poloze současné mešity je i fakt, že sousedí s irskou hospodou, tržištěm nebo Židovským muzeem. Nedaleko je navíc kostel sv. Petra, který je nejstarším katolickým kostelem v New Yorku.

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Reuters

New York má hned po Mekce nejrůznorodější muslimskou komunitu na světě. Řada muslimů také pracuje v samotném srdci Manhattanu. Nyní budou mít i tito lidé možnost "odskočit si" do mešity. Projekt má i podporu města.

"My jako newyorští muslimové máme stejně tak odpovědnost znovu vystavět New York jako kdokoli jiný," řekla listu The New York Times Fatima Shamaová, ředitelka Kanceláře pro záležitosti přistěhovalců, která je také muslimka.

"Idea kulturního centra, které bude posilovat vazby mezi muslimy a lidmi jiných vyznání, je velice pozitivní," prohlásila Lynn Rasicová, mluvčí památníku obětí 11. září.

 

Právě se děje

Další zprávy