Anglikáni v Los Angeles zvolili biskupkou lesbu

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
6. 12. 2009 9:50
Postoj k homosexualitě kněžích rozděluje anglikánskou církev ve světě
Foto: Lambeth Conference

Los Angeles - Episkopální diecéze města Los Angeles zvolila za svou novou pomocnou biskupku lesbu Mary Glasspoolovou. Jedná se o druhý podobný případ v anglikánském společenství, které je již hluboce rozděleno kvůli prvnímu homosexuálnímu biskupovi.

O případu informovala agentura AP.

K potvrzení do funkce, ve které by s dalšími pomocnými biskupy pomáhala hlavnímu biskupovi diecéze, Glasspoolová ještě potřebuje souhlas většiny diecézí v USA. Její sobotní vítězství však potvrzuje, že episkopální církev, která je americkou odnoží anglikánské církve, trvá na své otevřenosti vůči homosexuálům, přestože to aglikáni jinde ve světě odmítají.

V případě konečného zvolení biskupka předsedající episkopální církvi Katharine Jeffertsová Schoriová uvede Glasspoolovou do úřadu v Los Angeles 15. května příštího roku, poznamenala AP.

První gay biskup je v New Hampshire 

Roztržku ve světové anglikánské církvi vyvolala episkopální církev v roce 2003, kdy zvolila homosexuálního kněze Gene Robinsona za biskupa v americkém státě New Hampshire.

Skupina episkopálních konzervativců se po zvolení Robinsona oddělila a vytvořila konkurenční církev, kterou nazvala anglikánskou církví Severní Ameriky. S pomocí některých anglikánů v Británii se snaží o to, aby novou církev uznal nejvyšší duchovní představitel anglikánů, arcibiskup z Canterbury.

Ženy biskupky stále nejsou běžné

Bodem sporu je stále také někdejší rozhodnutí kanadské církve žehnat svazkům věřících stejného pohlaví. Zcela jasno není ani kolem svěcení žen, především do vysokých funkcí. Anglikánská církev již dlouho umožňuje svěcení žen za kněze, ale za biskupy tomu tak nebylo a dosud to není běžné.

V posledních letech se dokonce hovořilo o tom, že by situace mohla vést až k rozpadu světové anglikánské církve a rozkolu mezi křesťany.

Anglikánská církev má ve světě podle odhadů 77 milionů členů, z toho asi 25 milionů v Anglii. Vzhledem ke své volnější struktuře nemá anglikánská církev jednu hlavu, jejíž rozhodnutí by byla pro všechny závazná, jako je tomu u římskokatolické církve v čele s papežem.

 

Právě se děje

Další zprávy