CNN: Obama chce válku v Afghanistánu skončit do 3 let

jem
1. 12. 2009 20:05
Americký prezident prý pošle do Afghánistánu dalších 30 tisíc vojáků

Washington - Americký prezident Barrack Obama chce podle nejmenovaného zdroje z Bílého domu ukončit válku v Afghanistánu do tří let. Informoval o tom server CNN.

Brzkého konce války s ozbrojenci hnutí Taliban chce, podle CNN, Obama docílit posílením americké vojenské účasti o 30 tisíc mužů.

Posily by měly do Afghánistánu dorazit během příštích šesti měsíců. Oficiálně své plány americký prezident oznámí až v noci na dnešek při svém projevu v americké vojenské akademii West Point ve státě New York.

Zároveň se očekává, že Obama vyzve spojence zemí Severoatlantické aliance, aby rovněž navýšili počet svých vojáků v zemi.

Celkem by se tedy měl počet amerických bojovníků v Afghánistánu navýšit na sto tisíc. Země NATO mají v oblasti 45 tisíc mužů. Cílem poměrně rychlého a nečekaného navýšení americké vojenské účasti v Afghánistánu je razantně odrazit narůstající aktivity Talibanu a definitivně ho porazit.

Podle zdroje z Bílého domu Obama v noci na dnešek řekne, ač se to nečekalo, rovněž přesné datum, kdy by měly poslední americké jednotky opustit Afghánistán.

 

Právě se děje

Další zprávy