Zničte Taliban! zavelel Obama. Posílá 30 tisíc vojáků

Martin Novák Martin Novák
2. 12. 2009 3:26
Nové posily mají chránit afghánská města, zemědělské plochy i silnice a cvičit afghánskou armádu
Vojáci USA v Afghánistánu
Vojáci USA v Afghánistánu | Foto: Reuters

Ve zkratce: ------ * Počet vojáků USA v Afghánistánu přesáhne 90 tisíc * Stahování ze země chce Pentagon zahájit v červenci 2011 * Vyslání posil přijde daňové poplatníky na 30 miliard dolarů

West Point - Americký prezident Barack Obama posílá do Afghánistánu dalších 30 tisíc vojáků.

S cílem zasadit rozhodující úder hnutí Taliban, urychlit výcvik afghánské armády a přiblížit tak datum, kdy by všichni Američané mohli z Afghánistánu odejít jako vítězové. První vojáci by se podle dnešních slov prezidenta měli začít vracet v červenci 2011.

Oznámil to v dlouho očekávaném projevu na známé vojenské akademii ve West Pointu.

"Jako nejvyšší velitel jsem rozhodl, že je v našem životním zájmu poslat do Afghánistánu dalších 30 tisíc vojáků. Po osmnácti měsících se začnou naši vojáci vracet domů," řekl prezident.

Počet vojáků USA rozmístěných v Afghánistánu tak vzroste ze 64 tisíc na více než 90 tisíc. První příslušníci námořní pěchoty by se měli přesunout na bojište ještě do Vánoc, zbytek dorazí do května příštího roku.

Barack Obama při projevu ve West Pointu.
Barack Obama při projevu ve West Pointu. | Foto: Reuters

To znamená, že Bílý dům se rozhodl jejich nasazení urychlit. Podle původních plánů se měli přesouvat do Afghánistánu postupně po celý příští rok.

Velká část posil má být rozmístěna na jihu země do provincií Kandahár a Helmand, kde je Taliban nejsilnější a ovládá velkou část území.

Prioritu je zajištění bezpečnosti ve městech, na silnicích a v zemědělských oblastech.

Afghánistán prý není Vietnam

Obama odmítl tvrzení, že USA v Afghánistánu prohrávají podobně jako před lety ve Vietnamu.

"Na rozdíl od Vietnamu se k nám v Afghánistánu přidala koalice 43 států, které uznávají legitimitu našich činů. Na rozdíl od Vietnamu nečelíme lidovému povstání s rozsáhlou podporou. A na rozdíl od Vietnamu byli Američané krutě napadeni z Afghánistánu a zůstávají cílem pro tytéž extrémisty, kteří osnují další spiknutí podél jeho hranic," řekl prezident.

(Text pokračuje pod grafikou)

(Rozklikněte si grafiku, znázorňující oběti z řad vojáků mezinárodní koalice v Afghánistánu podle zemí, měsíců a let.)

GRAFIKA: Počty mrtvých koaličních vojáků v Afghánistánu
GRAFIKA: Počty mrtvých koaličních vojáků v Afghánistánu | Foto: Aktuálně.cz

Prezident se v projevu snažil přesvědčit Američany, že je nutné ještě vytrvat a válku úspěšně dokončit. Připomněl jim, že válce předcházely teroristické útoky na New York a Washington, zorganizované Al-Káidou z Afghánistánu.

Voják stojí ročně milión dolarů

Podle posledních průzkumů veřejného mínění se totiž většina obyvatel USA kloní k názoru, že by se vojáci měli co nejrychleji vrátit domů a jejich další působení v Afghánistánu nemá smysl.

Mapa ukazuje šedou barvou regiony, kde je Taliban nejsilnější.
Mapa ukazuje šedou barvou regiony, kde je Taliban nejsilnější. | Foto: Aktuálně.cz

Devítileté vedení války ve vzdálené zemi se Spojeným státům značně prodražuje.

Pobyt jednoho amerického vojáka v Afghánistánu stojí ročně přibližně milión dolarů. Takže 30 tisíc nových vojáků znamená pro americký rozpočet výdaj v dalších desítkách miliard dolarů.

O vyslání desetitisíců vojáků prezidenta požádal velitel amerických sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal. Podle něj není jinak možné Taliban oslabit a ukončit násilí v zemi.

Posily i odjinud

Obama v projevu vyzval další země NATO, aby také vyslaly do boje další posily. "Naši spojenci bojovali, krváceli a umírali s námi v Afghánistánu. Teď musíme společně tuto válku úspěšně ukončit," řekl prezident.

Americký voják na hlídce v Afghánistánu.
Americký voják na hlídce v Afghánistánu. | Foto: Reuters

Britové zřejmě pošlou 500 vojáků, Paříž požádali Američané o vyslání dalších 1500 mužů. Vedle americké armády je v Afghánistánu nyní rozmístěno 42 tisíc vojáků z dalších zemí NATO. Včetně Česka, které tam má 400 osob.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen po Obamově projevu řekl, že aliance podle něj pošle do Afghánistánu nejméně 5000 dalších vojáků.

Americká armáda zahájila invazi do Afghánistánu v říjnu 2001. Taliban se podařilo svrhnout ještě do konce roku a předáci Al-Káidy zmizeli v Pákistánu nebo afghánsko-pákistánském pohraničí.

První čtyři roky se koaličním jednotkám dařilo držet násilí a aktivitu povstalců na nízké úrovni, ale od roku 2005 Taliban neustále sílí a útoků i obětí přibývá.

 

Právě se děje

Další zprávy