Islámské země žádají světový zákaz rouhání. Asi narazí

Martin Novák Martin Novák
20. 11. 2009 12:15
Návrh pravděpodobně povede ke střetu s Evropou a USA

New York - Muslimské státy připravují rezoluci, která by na půdě Organizace spojených národů (OSN) prosadila celosvětový zákaz rouhání.

Připravovaný dokument, u jehož zrodu stojí hlavně Alžírsko a Pákistán, získala agentura AP.

Rezoluce žádá zákaz útoků na náboženské přesvědčení a náboženské symboly, stejně tak i urážek víry nebo osob spjatých se základy každé víry.

Podle AP ale může trvat ještě dlouho, než islámské státy návrh předloží, a je téměř jisté, že narazí na odpor v Evropě a Spojených státech, kde jsou podobné zákazy považovány za útok na svobodu vyjadřování.

Příprava rezoluce je reakcí na kresby muslimského proroka Mohameda, které se před čtyřmi lety objevily v dánském tisku a posléze i jinde v Evropě.

MAPA ZNÁZORŇUJE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ISLÁMSKÉ STÁTY SVĚTA. KLIKNUTÍM NA ČÍSLO SE ZOBRAZÍ ZÁKLADNÍ INFORMACE O PŘÍSLUŠNÉ ZEMI.

Svůj nesouhlas už dopředu naznačila šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová.

Rada bezpečnosti OSN.
Rada bezpečnosti OSN. | Foto: Reuters

"Někteří lidé se domnívají, že nejlepším prostředkem k ochraně náboženské svobody je omezit svobodu slova takzvanými zákony proti rouhání. Jsem proti tomu," řekla americká  ministryně.

Přidal se i švédský velvyslanec při OSN Hans Dahlgren. Podle něj by schválení rezoluce nabouralo dlouho budované pojetí lidských práv ve světě.

Někteří muslimští politici a duchovní tvrdí, že útoky na islám a muslimy mají za následek vzestup radikálních islamistů a posilují v islámském světě nedůvěru a hněv vůči Západu.

V téměř všech muslimských zemích jsou urážky islámu a proroka Mohameda trestné.

Geert Wilders.
Geert Wilders. | Foto: Reuters

Problém týkající se svobody slova a kritiky náboženství nyní řeší i Česká republika. Senátor za ODS Jiří Oberfalzer pozval do senátu na přednášku a promítání filmu nizozemského politika a odpůrce islámu Geerta Wilderse. Ten považuje Korán za fašistickou knihu a požaduje její zákaz.

Od pozvání se distancovala ODS i předseda senátu Přemysl Sobotka. Oberfalzer má dnes oznámit, zda pozvání Nizozemce do senátu na 30. listopad zruší a akce se neuskuteční někde jinde.


 

 

Právě se děje

Další zprávy