Obama: věznici Guantánamo nestihneme zavřít včas

hp
18. 11. 2009 14:32
Obama také plánuje poslat do Afghánistánu posily v počtu 40 tisíc vojáků
Barack Obama na Velké čínské zdi.
Barack Obama na Velké čínské zdi. | Foto: Reuters

Peking - Americký prezident Barack Obama v dnešním rozhovoru pro televizní stanici CNN a agenturu Reuters prohlásil, že během několika týdnů pravděpodobně ohlásí rozhodnutí poslat do Afghánistánu vojenské posily v počtu až čtyřiceti tisíc amerických vojáků. V současnosti na území Afghánistánu působí kolem osmašedesáti tisíc příslušníků armády.

"Budeme lidi informovat o tom, co děláme, jak chceme uspět, kolik to bude stát a jaké to bude znamenat břímě pro naše mladé vojáky a vojačky," řekl Obama během návštěvy Číny v rozhovoru s tím, že chce afghánskou situaci vyřešit.

Jak Obama uvedl, nechce, aby jeho nástupce v prezidentské funkci tento válečný konflikt zdědil. Situace v Afghánistánu je v současnosti co se týče bezpečnosti nejhorší za celých devět let války.

Americký prezident se také vyjádřil k znovuzvolenému prezidentovi Afghánistánu Hamídu Karzáímu. "Má své silné stránky, ale také stránky slabé. Musíme si být jisti, že máme v Afghánistánu schopné partnery," prohlásil Obama o Karzáím, jehož vládu západní země obviňují z korupce.

Dnes také Obama v rozhovoru pro americkou televizní stanici Fox News uvedl, že věznici na základně Guantánamo zřejmě nestihnou uzavřít do 22. ledna příštího roku, jak Obama po svém zvolení prezidentem prohlásil.

Věznice na základně Guantánamo.
Věznice na základně Guantánamo. | Foto: Reuters

Podle něj by ale věznice, kde jsou zadržováni Afghánci a Pákistánci podezřelí z teroristických akcí, měla být uzavřena do konce příštího roku.

Obama prý nesplnění svého povolebního slibu nelituje. Čekal, že celá věc půjde mnohem rychleji. Konkrétní datum, kdy věznici uzavřou, ale podle něj záleží na spolupráci Kongresu.

Uzavření věznice, kterou založil v roce 2002 kabinet prezidenta George Bushe ml., brání otázka, kam převézt kolem 220 přítomných vězňů. Většina z nich čeká na konečná rozhodnutí zemí, které by byly ochotné je do svých věznic přijmout.

 

Právě se děje

Další zprávy