Svět se v roce 2012 nezboří, ujišťuje NASA

jem
10. 11. 2009 13:30
Americká vesmírná agentura vyvrací mýtus, že nás 21. 12. 2012 čeká apokalypsa
Kennedyho vesmírné středisko na Floridě.
Kennedyho vesmírné středisko na Floridě. | Foto: Josef Tuček

Mys Canaveral - Americký národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vydal oficiální prohlášení, ve kterém ujišťuje občany, že se nenaplní zvěsti o konci světa a 21. prosince 2012 bude den jako každý jiný.

Podle často opakovaného mýtu má 21. prosince 2012, kdy končí májský kalendář, narazit do Země záhadná planeta a způsobit srážku znamenající konec světa.

NASA se rozhodl k výjimečnému kroku: raději se k věci oficiálně vyjádřit. Na internetu totiž jeho experti postřehli šíření informací o tom, že o Planetě X nebo Nibiru, jak je také někdy fiktivní vesmírné těleso nazýváno, NASA ví a tuto informaci záměrně tají.

Mýtus pravděpodobně ještě podpoří film, který brzy přijde do kin. "Kdyby byla tato kolize reálná, astronomové by o této hrozbě věděli už desítky let. V tom případě by už musela být blížící se planeta vidět pouhým okem," vyvrací spekulace zpráva NASA a dodává, že "žádné takové těleso samozřejmě neexistuje."

Potomci Májů, kteří dnes žijí na Guatemale a v Mexiku rovněž popírají, že by k něčemu podobnému mělo dojít. Jedná se prý o provokaci, která nemá s jejich náboženstvím nic společného.

"V májské kultuře neexistuje pojem apokalypsa," řekl Jesus Gomez, předseda konfederace Májských duchovních listu The Sunday Telegraph.

Mýtus o konci světa vznikl z toho důvodu, že 21. prosince 2012 končí májský kalendář, jak ale upozorňuje NASA, ten nový na něj přímo navazuje.

 

Právě se děje

Další zprávy