Chávez: Připravme se na válku s USA a Kolumbií

Roman Gazdík
9. 11. 2009 11:45
Venezuelský prezident poslal na kolumbijskou hranici 15 000 vojáků
Sám Chávez je bývalý voják, jako podplukovník parašutistů se roku 1992 pokusil o vojenský puč
Sám Chávez je bývalý voják, jako podplukovník parašutistů se roku 1992 pokusil o vojenský puč | Foto: Reuters

Caracas/Bogota - Venezuelský prezident Hugo Chávez nařídil patnácti tisícům vojáků, aby se přesunuli na hranici se sousední Kolumbií. Vyzval také Venezuelce, aby se připravili na válku.

"Bratři vojáci, neztrácejme při plnění naší hlavní mise ani jeden den. Je to odpovědnost všech," prohlásil Chávez v neděli ve svém pravidelném televizním a rádiovém pořadu Aló presidente.

"Důstojníci našich Bolívarských ozbrojených sil, tím nejlepším způsobem, jak se vyhnout válce, je připravit se na ni… Pokud chcete mír, připravte se na válku."

Podle Cháveze se všichni musejí připravit na "obranu naší drahé vlasti, která se jmenuje Venezuela".

Dlouhodobě napjaté vztahy mezi Venezuelou a Kolumbií se v posledních měsících značně zhoršily ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že Spojené státy s Kolumbijci vyjednávají o pronájmu sedmi základen na kolumbijské půdě.

Foto: Aktuálně.cz

Obě země zdůrazňovaly, že se počet amerických vojáků v Kolumbii nezvýší ze současných 1400 a že smlouva, která bude platit deset let, pouze rozšíří stávající působení jednotek USA v zemi. Dohodu přesto ostře kritizovali levicoví sousedé Kolumbie - Venezuela a Ekvádor.

Hugo Chávez tvrdí, že američtí špioni chtějí tímto způsobem vyzvídat, co se děje v Kolumbii. Armáda USA je dle něj údajně také připravena na Venezuelu z Kolumbie zaútočit.

"Pozor na to, abyste neudělal chybu, pane Obamo, a nenařídil Kolumbii útok na Venezuelu," prohlásil Chávez v neděli.

Ohnivé výpady levicového prezidenta by obvykle nevyvolaly obavy. Analytici upozorňují, že se jimi může snažit odvést pozornost od palčivých ekonomických problémů doma, jako je nedostatek některých potravin či výpadky dodávek elektřiny a vody.

Přítomnost tisíců venezuelských vojáků na hranici však může v současné napjaté době podnítit jiskru a vyvolat příhraniční rozmíšky. Jako oficiální důvod umístění vojáků na hranici uvedla Venezuela násilí kolumbijských paravojenských skupin.

Na přelomu února a března 2008 málem došlo mezi Ekvádorem, Venezuelou a Kolumbií k ozbrojenému konfliktu a Ekvádor a Kolumbie dosud nemají plně obnovené diplomatické styky.

Kolumbijský prezident Álvaro Uribe po Chávezově projevu oznámil, že si bude stěžovat u Organizace amerických států (OAS) a OSN.

"Kvůli výhrůžkám válkou vysloveným venezuelskou vládou kolumbijská vláda navrhuje obrátit se na Organizaci amerických států a Radu bezpečnosti OSN," stojí v prohlášení Uribeho kanceláře.

USA i Kolumbie tvrdí, že přítomnost amerických vojáků v Kolumbii si klade za cíl pouze boj proti výrobcům a pašerákům drog a levicovým povstalcům.

 

Právě se děje

Další zprávy