Obama dal spustit vlajky. Hasan střílel vlastní zbraní

Zahraničí Zahraničí
7. 11. 2009 11:12
Svědek střelby říká: tlak na vojáky vyznávající islám se zvýší.
Vlajka USA vlaje na půl žerdi nad Bílým domem ve Washingtonu poté, co prezident Barack Obama nařídil jejich stažení na znamení státního smutku.
Vlajka USA vlaje na půl žerdi nad Bílým domem ve Washingtonu poté, co prezident Barack Obama nařídil jejich stažení na znamení státního smutku. | Foto: Reuters

Washington - Po čtvrtečním útoku na vojenské základně Fort Hood, kde devětatřicetiletý major Nidal Malik Hasan zastřelil 13 lidí, vyhlásil prezident Barack Obama státní smutek. Vlajky na Bílém domě a na veřejných budovách vlají na půl žerdi, stovky lidí zapalují u základny svíčky.

Obama kvůli útoku odložil svou cestu do Japonska a dalších zemí Asie, kterou měl zahájit ve středu.

Muslim Nidal Malik Hasan, který se narodil v USA palestinským přistěhovalcům, zastřelil ve čtvrtek na základně 13 lidí a dalších 30 zranil. Brzy měl odjet sloužit do Afghánistánu. Při vražedné střelbě byl zraněn a nyní leží ve vážném stavu ve vojenské nemocnici v San Antoniu. Hasana zneškodnila policistka, kterou nyní média ve Spojených státech oslavují jako hrdinku.

Potvrzeny už jsou zprávy, že Hasanovy dvě zbraně nebyly služební, ale soukromé.

Obama označil případ za národní tragédii. Podle něj truchlí "celý národ".

Podle jednoho z vojáků ze základny by případ mohl zvýšit tlak na příslušníky, kteří vyznávají islám. "Vrhá to (tragédie) na ně špatné světlo a povede lidi k tomu, aby jim nedůvěřovali. Každý je bude sledovat a myslet si: Hm, ty se pravděpodobně chystáš udělat něco podobného. A to je smutná skutečnost, která nastane," citovala tohoto vojáka britská zpravodajská stanice BBC.

Podle listu The New York Times vyšetřuje FBI na internetu příspěvky od osoby jménem Nidal Hasan, která mohla stát za sebevražednými atentáty. Není ale jasné, jestli je tu nějaká spojitost s majorem.

 

Právě se děje

Další zprávy