Americký voják zastřelil na základně 13 svých kolegů

Zahraničí Zahraničí
6. 11. 2009 8:16
Muž měl zanedlouho odcestovat do Iráku
Snímek pořízený z videozáznamu zachycuje odvážení raněných ze zaákladny Fort Hood.
Snímek pořízený z videozáznamu zachycuje odvážení raněných ze zaákladny Fort Hood. | Foto: Reuters

Fort Hood - Třináct mrtvých a 30 zraněných. Taková je bilance střelby na velké americké vojenské základně v texaském městě Fort Hood.

Pachatelem je voják, který měl zanedlouho odcestovat do Iráku. Velitel základny Robert Cone uvedl, že útočník neměl žádné spolupachatele. Střelec byl identifikován jako major Nidal Malik Hasan.

Hasan pálil ze dvou zbraní před zdravotním střediskem, kde se vojáci podrobují lékařské prohlídce před nástupem do Iráku.

"Naši oddaní vojáci přinášejí obrovské oběti ve službě vlasti a hnusí se mi, že by se měli stát oběťmi takového nesmyslného a naprosto náhodného násilí," komentoval incident texaský senátor Kay Bailey Hutchinson.

Pachatelův bratranec televizi Fox News řekl, že Hasan se cítil v armádě šikanován a diskriminován kvůli svému arabskému původu. Velitel základny prohlásil, že příčiny jeho útoku se vyšetřují.

Devětatřicetiletý Hasan byl jmenován majorem loni v dubnu. Jeden z jeho kolegů řekl agentuře AP, že patřil k odpůrcům válek v Afghánistánu a Iráku a doufal, že prezident Barack Obama vojáky z obou zemí stáhne.

Základna, na níž se nacházejí dvě armádní divize s 40 tisíci vojáky, byla uzavřena. Jde o třetí největší vojenskou základnu na světě.

Americká základna už byla jednou svědkem obdobného incidentu. V roce 2003 během příprav na invazi do Iráku hodil americký voják v kasárnách v Kuvajtu granáty na své kolegy. Jednoho usmrtil a třináct dalších zranil.

 

Právě se děje

Další zprávy