V USA obvinili firmu Intel z trestání odběratelů

ČTK ČTK
4. 11. 2009 20:12
Po milionové pokutě v Evropě mají na zneužívání monopolního postavení společnosti Intel spadeno i v USA
Intel
Intel | Foto: Intel

New York - Státní zástupce New Yorku Andrew Cuomo obvinil Intel z trestání odběratelů za spolupráci s jeho konkurenty a poslal firmu před soud v Delaware.

Podle Cuoma Intel používal nezákonné hrozby a tajné dohody, aby si udržel na trhu s počítačovými procesory dominantní pozici. Zástupce se odvolává na interní e-maily po téměř dvou letech vyšetřování.

Předchází tomu podobný případ vůči Intelu v Evropě. Cuomo obvinil Intel z toho, že miliardami dolarů podplácel výrobce počítačů, aby odebírali jeho zboží, a trestal ty, kteří podle jeho názoru příliš spolupracovali s konkurenčními výrobci čipů. Podle Cuoma Intel vládl "železnou pěstí".

"Kroky Intelu neomezily nečestně jen potenciální rivaly, ale poškodily také běžné spotřebitele, kteří byli ošizeni o lepší výrobky za nižší ceny," uvedl Cuomo ve zprávě. Mluvčí Intelu na výzvu ke komentáři nereagoval.

Nezákonná exkluzivita

Intel dostal v květnu za neférové obchodní praktiky pokutu 1,45 miliardy dolarů od Evropské unie. Podnik ale odmítl pochybení a opakuje, že jeho obchodní praktiky jsou v rámci zákona.

Spojené státy se při vyšetřování zaměřily na dohody, které Intel uzavíral s těmi výrobci počítačů, kteří se zavázali, že budou odebírat pouze čipy od něj. Cuomo se v této souvislosti zmiňuje o značných slevách Intelu pro velké odběratele. Označil je za nezákonné s cílem rozdrtit konkurenci.

Jen samotný Dell dostal v roce 2006 na takových slevách dvě miliardy dolarů za závazek, že nebude odebírat čipy od hlavního rivala Intelu, společnosti Advanced Micro Devices (AMD).

Strach obchodovat s konkurencí

Žaloba se zmiňuje také o strachu, který na zákazníky Intelu prozradila interní elektronická pošta. Jeden z manažerů IBM se například v roce 2005 ptal, zda by podnik riskoval příliš mnoho, kdyby posílil své vztahy s AMD. "Můžeme si dovolit akceptovat hněv Intelu?" cituje žaloba.

Jiný manažer Dellu se zase obával, že by předseda a generální ředitel Intelu vyhlásil jejich firmě (svatou válku) džihád, pokud by Dell více obchodoval s AMD. Její stížnosti byly také opěrným bodem vyšetřování.

Intel ovládá zhruba 80 procent světového trhu s mikroprocesory a AMD má v podstatě zbytek. K potížím AMD přispěly její technické omyly a vážné finanční problémy, AMD ale dodává, že protiprávní překážky od Intelu její vývoj omezily také, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy