USA jsou v národní nouzi. Kvůli prasečí chřipce

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
24. 10. 2009 18:25
Toto opatření umožní zdravotníkům překročit celostátní nařízení a v oblastech s velkým počtem pacientů rychle zasáhnout
Prezident USA Barack Obama orodoval za zvolení Chicaga
Prezident USA Barack Obama orodoval za zvolení Chicaga | Foto: Sport

Washington - Americký prezident Barack Obama vyhlásil kvůli takzvané prasečí chřipce v USA stav národní nouze. Toto opatření umožní zdravotníkům překročit celostátní nařízení a v oblastech s velkým počtem pacientů rychle zasáhnout. S odvoláním na Bílý dům o tom dnes informovaly zpravodajské agentury.

Podle posledních údajů amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC) v USA s chřipkou skončilo v nemocnici od konce srpna bezmála 22 tisíc lidí. Přes 2400 nemocných zemřelo.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ve světě dosud prokazatelně virem nové chřipky A(H1N1) nakazilo přes 415 tisíc osob. Nejméně 5000 lidí mu podlehlo. Počty mohou být ve skutečnosti ale mnohem vyšší. Všichni nemocní totiž lékaře nenavštíví a testy nepodstoupí.

Tento týden poprvé prasečí chřipka zabíjela i v Česku. Pacientka však byla v tak vážném zdravotním stavu, že virus prasečí chřipky byl jen "poslední kapkou".

Po vyhlášení stavu národní nouze budou moci zdravotníci a úřady i kvůli nákaze takzvanou prasečí chřipkou postupovat jako při mimořádných situacích, tedy například jako při přírodních katastrofách.

Nová chřipka se podle CDC rozšířila plošně po celém území USA. Jen v několika málo státech se choroba vyskytuje jen lokálně či regionálně.

USA chtějí co nejdříve zahájit očkování. Americká vláda na nákup 250 milionů vakcín vyčlenila přes dvě miliardy dolarů (35 miliard korun). Část vakcín představují klasické injekce, část lidé dostanou jako nosní sprej.

 

Právě se děje

Další zprávy