USA právě testují v Izraeli nový protiraketový deštník

Roman Gazdík
23. 10. 2009 17:24
Velké cvičení armád obou zemí Juniper Cobra bude trvat 3 týdny
Protiraketový systém Aegis. Ilustrační foto
Protiraketový systém Aegis. Ilustrační foto | Foto: repro Aktuálně.cz

Tel Aviv - Spojené státy a Izrael právě testují protiraketovou obranu založenou na systému Aegis, který by měl chránit i střední Evropu. Zkoušky protiraketové obrany jsou součástí třítýdenního cvičení Juniper Cobra, které armády obou zemí odstartovaly ve středu.

„Tato série cvičení nám umožňuje další porozumění technologii obrany proti balistickým střelám," řekl ve čtvrtek novinářům v Tel Avivu kontradmirál John Richardson.

„Cvičení nemá přímou souvislost s nedávnými prohlášeními týkajícími se protiraketové obrany v Evropě, ale jde o lekci, která nám ji umožní porozumět a dále rozvinout," dodal.

Spojené státy a Izrael konkrétně testují, jak jsou spolu schopny komunikovat protiraketové systémy Aegis, Patriot a THAAD a izraelské inrterceptory Arrow II.

Obamova protiraketová obrana:

Aegis, Patriot i THAAD se stanou součástí nového systému protiraketové obrany, který plánuje americký prezident Barack Obama rozprostřít nad Evropou.

Americká administrativa zdůrazňuje, že v porovnání s předchozími plány George W. Bushe bude nová protiraketová obrana levnější, adaptabilnější na rozvíjející se hrozby v budoucnu a založena na vyzkoušených a fungujících technologiích.

Bushova protiraketová obrana:

V prvních třech fázích (do roku 2018) má poskytnout ochranu proti střelám krátkého a středního doletu, po roce 2020 i proti mezikontinentálním střelám. Systém je založen na soustavě mobilních radarů umístěných na lodích, ve vzduchu i na zemi. Přemístitelný radar AN/TPY2 Američané poskytli i Izraelcům, je umístěn na malé americké základně v jižním Negevu. 

Takzvaný X-bandový radar dokáže údajně z jednoho pobřeží USA zachytit baseballový míček na druhém pobřeží. Tento chrání Havaj, Američané však počítají s tím, že jeden bude i v Evropě, zřejmě na Kavkaze.
Takzvaný X-bandový radar dokáže údajně z jednoho pobřeží USA zachytit baseballový míček na druhém pobřeží. Tento chrání Havaj, Američané však počítají s tím, že jeden bude i v Evropě, zřejmě na Kavkaze. | Foto: Reuters

Juniper Cobra je cvičení velkého rozsahu a účastní se ho okolo tisícovky amerických vojáků. Zahrnuje jak reálné testy protiraketového deštníku, tak počítačové simulace.

Podle izraelských médií vojáci testujíí scénář kombinovaného útoku z Íránu, Sýrie a od libanonského hnutí Hizballáh. Cvičení se připravovala po dva roky a nereagují na současnou politickou situaci.

Írán nedávno odtajnil, že staví další zařízení na obohacování uranu a zvýšil tak obavy Západu, že je jeho program určen na výrobu jaderné zbraně. Teherán tvrdí, že mu jde pouze o mírové využití nukleární energie.

 

Právě se děje

Další zprávy