Biden: USA a Česko budou jednat o raketách v listopadu

Zahraničí Zahraničí
23. 10. 2009 12:17
Americký viceprezident přivítal, že chce být ČR součástí nového protiraketového systému
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Americký prezident Joe Biden vítá nabídku Česka stát se součástí nového protiraketového deštníku plánovaného demokratickou administrativou.

"Vysoce si cením toho, co mi řekl pan premiér, že Česká republika je připravena být součástí protiraketové obrany," prohlásil Joe Biden v Praze po jednáních s českým premiérem Janem Fischerem.

Biden uvedl, že v listopadu do České republiky zamíří vysoce postavená delegace, která by měla o problematice protiraketové obrany dále jednat.

Náměstkyně ministryně zahraničí USA pro otázky kontroly zbraní a mezinárodní bezpečnosti Ellen Tauscherová nedávno prohlásila, že by mohlo být v České republice velitelství nového systému protiraketové obrany.

"Vyjádřil jsem přesvědčení, že Česká republika je jako člen NATO, protože to bude převážně alianční projekt... připravena se na koncipování takovéto nové architektury podílet. Hledat si v ní místo podle toho, jak budeme dostávat nové informace," prohlásil Fischer.

Kromě protiraketové obrany Biden v Praze jednal i o vědě a vytvoření pražské kanceláře pro institucionalizaci vědecké spolupráce mezi USA a Českou republikou, která se nemá týkat jen vojenství, ale také dalších oblastí.

Vysocí představitelé obou zemí probírali také energetické otázky a účast českých vojáků v Afghánistánu.


 

Právě se děje

Další zprávy