Vyhledávání na internetu může oddálit stařeckou demenci

Zahraničí Zahraničí
19. 10. 2009 18:38
Vyhledávání na internetu je daleko efektivnější pro trénink mozkové činnosti než obyčejné čtení
Foto: Aktuálně.cz

Washington - Starší lidé by měli trénovat mozkovou aktivitu prováděním jednoduchých vyhledávacích úkonů na internetu.

Podle studie, na kterou se odkázal britský list The Daily Telegraph, může vyhledávání například na Googlu pomoci zpomalit nebo dokonce odvrátit hrozbu začínající demence.

Vědecký tým vedený profesorem Gary Smallem z Kalifornské univerzity vyzkoumal, že vyhledávání na internetu je daleko efektivnější pro trénink mozkové činnosti než například obyčejné čtení.

Podle vědců zaměstnává mozek při "googlování" daleko více duševních procesů najednou - včetně paměti, chápání a analyzování výsledků.

"Online vyhledávání může být jednoduchou formou procvičování mozkové činnosti, která by mohla zaměstnávat a zlepšovat poznávání u starších lidí," řekla Teena Moodyová, která spolupracovala s profesorem Smallem.

Vědci zkoumali skupinu čtyřiadvaceti lidí ve věku od 55 do 78 let. Lidé byli požádáni, aby vyhledávali na internetu, zatímco byli sledováni za pomoci funkční magnetická rezonance.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Stejnému testu se pak podrobili i o dva týdny později, za stejných podmínek jako by vyhledávali v domácím prostředí.

Výzkum ukázal, že zlepšení funkcí v částech mozku, které kontrolují jazyk, čtení, paměť a představivost, ovlivnilo i ty části zodpovědné za paměť a rozhodování. To podle vědců může rozvoj jedné z nečastějších chorob stáří oddálit anebo jí zamezit úplně.

 

Právě se děje

Další zprávy