Elitářskou G8 nahradí rada dvaceti mocných

Naďa Straková
25. 9. 2009 14:50
Nejvyspělejší ekonomiky světa zohledňují rychle rozvíjející se státy jako Indii, Brazílii a Čínu

Pittsburgh - Rovnější mezi rovnými. Tak vždy působila skupina nejvyspělejších států světa plus Rusko známá pod zkratkou G8. Její představitelé se sešli, řekli si, jak konkrétní krizi řešit, a pak to milostivě sdělili širšímu uskupení zemí.

Tak s tím má být napříště konec. Podle prohlášení Bílého domu "lídři G20 dosáhli historické dohody, která postaví G20 do centra snah o spolupráci na trvalém oživení bez slabostí, které vedly k současné krizi."

Centrální role G8 při řízení světové ekonomiky tak v zásadě končí. Elitní osmička se rozroste na dvacítku, tedy G20. Tam patří nové ekonomické mocnosti jako Čína, Indie nebo Brazílie.

Skupina G8 se tak už nebude zabývat ekonomickými problémy, ale bude se scházet už jen nad otázkami bezpečnosti. A má také ztratit na svém vlivu.

"Reflektuje to tak dnešní ekonomickou situaci, kdy Čína nebo Indie nemohou být mimo elitní klub," řekl nejmenovaný americký činitel stanici CNN.

Na právě probíhajícím summitu G20 v Pittsburghu se také představitelé těchto zemí dohodli na změně hlasovacích práv v Mezinárodním měnovém fondu. Navýšily se hlasy rozvojových zemí (dosud 57 ku 43 pro rozvinuté) tak, že jsou nyní hlasy bohatých a rozvojových zemí rozděleny téměř půl na půl.

G20 versus Írán

Americký prezident Barack Obama, který hostí tento vrcholný summit poprvé, ve svém projevu řekl, že Írán porušuje mezinárodní závazky týkající se obohacování uranu. Íránská vláda musí "prokázat své mírové úmysly", uvedl nejmocnější muž světa.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl, že Írán se dal nebezpečnou cestu.

Mezitím íránská vláda dnes šokovala Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) prohlášením, že má či staví na svém území druhé, dosud utajované zařízení na obohacování uranu.

 

Právě se děje

Další zprávy