Náboje a zbraně v USA mizí z pultů, lidé se zásobují

Roman Gazdík
24. 9. 2009 13:32
Výrobci střeliva nestíhají dodávat zboží na trh
Náboje zabavené při operaci mexické vlády proti kartelu Mexického zálivu
Náboje zabavené při operaci mexické vlády proti kartelu Mexického zálivu | Foto: Reuters

Washington - Německo, Rakousko, Finsko, Belgie. A nyní už se i Česká republika může počítat mezi evropské země, kde se vyskytují šílenci, kteří si řeší své osobní problémy zabíjením nevinných. Propuštěný muž ve čtvrtek ráno střílel v sídle zlínské firmy GRASPO. Těžce zranil dva své šéfy a pak obrátil zbraň proti sobě.

Svým zraněním následně podlehl, oba postřelení se nacházejí v kritickém stavu.

Jestliže je událost pro Česko první smutnou vlaštovkou, ve Spojených státech, odkud se do světa tato „móda" šíří, je situace mnohem vážnější. Podobné incidenty jsou tu běžné a podle nedávné zprávy organizace Southern Poverty Law Center (SPLC) nyní v USA roste také vliv protivládně naladěných milic, které se připravují jak na případnou invazi cizího státu, tak i na možný boj s americkými bezpečnostními složkami.

Náboje došly

SPLC mluví o tom, že se v zemi šíří konspirační teorie týkající se prezidenta Obamy, invaze z Mexika i údajného federálního plánu na likvidování nepohodlných občanů.

Obama vyvolává podobně konfliktní reakce jako jeho předchůdce Bush
Obama vyvolává podobně konfliktní reakce jako jeho předchůdce Bush | Foto: Reuters

Výrobci nábojů jsou nyní zavaleni objednávkami, a přestože pracují ve dne v noci, nestíhají požadavkům obchodů se zbraněmi vyhovět.

„Pracujeme přes čas a stejně nestačíme vyhovět poptávce," řekl agentuře AP mluvčí společnosti Remington Arms Company, která vyrábí náboje do pistolí, kulovnic a brokovnic. „Museli jsme přidat čtvrtou směnu a jedeme čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu. Nikdy jsem nic takového neviděl za 30 let, kdy v tomhle odvětví pracuju."

Důvodem nejsou pouze vznikající milice, ale celkové naladění společnosti, která se obává, že Obama proti vlastníkům zbraní zakročí, i když zatím není ani vidu ani slechu o tom, že by podobný zákon připravoval a minulý rok podpořil rozhodnutí Nejvyššího soudu USA o zrušení zákazu nošení střelných zbraní ve Washingtonu.

Obama efekt

Američany však zřejmě vyděsil jeho výrok z primárek, dle kterého se obyvatelé chátrajících venkovských komunit uchylují ke „zbraním a Bibli", který jej málem stál vítězství v nominačním boji o kandidáta demokratické strany. A demokraté sami mají pověst politické síly, která se staví spíše proti tradičnímu americkému právu nosit zbraň.

Když tak Američané zjistili, že v Bílém domě zřejmě zasedne Obama, začali zbraně i střelivo rychle nakupovat. Tempo se následně ještě zvýšilo, když se prezidentem skutečně stal. Podle statistik FBI mezi lednem a květnem letošního roku požádalo o zbrojní licenci 6,1 milionu obyvatel USA, o čtvrtinu více než ve stejném období loni.

A se zbraněmi přišly i náboje, kterých se roku 2008 prodalo 9 miliard, o dvě miliardy více než obvykle.

„Říkám tomu Obama efekt," citovala AP Jasona Gregoryho z Lousiany. "Děje se to tak vždy, když se moci chopí demokraté. Stalo se to s Clintonem a Obama je ještě více pro kontrolu zbraní." 

Proto se už Gregory několik měsíců připravuje. Pro každou ze svých 25 střelných zbraní chce mít nejméně 1000 nábojnic.

 

Právě se děje

Další zprávy