Rusko vůči Íránu chladne. Je to odměna USA za radar?

Roman Gazdík
24. 9. 2009 12:10
V New Yorku dnes bude Obama předsedat zvláštnímu jednání Rady bezpečnosti o nešíření jaderných zbraní
Obama a Medveděv při jednáních v New Yorku
Obama a Medveděv při jednáních v New Yorku | Foto: Reuters

New York - Rusko je ochotno více tlačit na Írán, aby zastavil svůj jaderný program. A nevylučuje ani další sankce. Po středečních jednáních s americkým prezidentem Barackem Obamou to naznačil jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv.

"V některých případech jsou sankce nevyhnutelné," řekl šéf Kremlu. "Potřebujeme pomoci Íránu, aby učinil ta správná rozhodnutí."

Pochválil také Obamovo rozhodnutí skoncovat s protiraketovým štítem ve střední Evropě.

Rusko a Čína jsou dvěma stálými členy Rady bezpečnosti OSN s právem veta, kteří tvrdší postup vůči Teheránu odmítají. Zbylé státy rady - Velká Británie, Spojené státy a Francie - naopak podporují další sankce. Zatím byla na Írán kvůli pokračujícímu obohacování uranu uvalena tři kola sankcí.

Podle nejmenovaného ruského činitele citovaného agenturou RIA Novosti je Rusko připraveno přistoupit k dalším sankcím, pokud k nim existují "objektivní důvody". Těmi by prý byla například doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Takzvaný "tajný dodatek" ke zprávě MAAE o Íránu, který nedávno pronikl do médií, přitom hovoří o tom, že Írán má náležité znalosti, aby sestrojil atomovou bombu na bázi obohaceného uranu, že testoval výbušniny, které mohou sloužit jako roznětka pro jadernou zbraň, a že se pokoušel zkonstruovat komoru na špici rakety, která by pravděpodobně sloužila k umístění nukleární hlavice.

Íránští činitelé však odmítají, že by jejich jaderný program byl určen na zbrojní účely. Tvrdí, že jim jde pouze o výrobu elektřiny.

"Írán bohužel porušuje příliš mnoho svých mezinárodních závazků," prohlásil Obama po jednáních s Medveděvem. "Bavili jsme se o tom, jak se lze pohnout správným směrem, který by tuto potenciální krizi pomohl vyřešit."

Obama ve čtvrtek předsedá zvláštnímu jednání Rady bezpečnosti, které se bude týkat otázky šíření jaderných zbraní a jeho plánu na světovou denuklearizaci.

Příští týden rovněž v Turecku začnou přímá jednání mezi Teheránem a skupinou P5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti plus Německo). Obama doufá, že se mu ve čtvrtek podaří přesvědčit ostatní, aby zaujali vůči Íránu jednotné stanovisko. V úterý večer se Obama setkal i s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem.

Peking však zatím další sankce odmítá.

Foto: Aktuálně.cz
 

 

Právě se děje

Další zprávy