Klaus: Za totality jsme byli méně regulovaní než teď

Zahraničí Zahraničí
22. 9. 2009 11:40
Podle Klause žijeme v mnohem více regulované společnosti než před 20 lety
Prezident Václav Klaus. Ilustrační snímek
Prezident Václav Klaus. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

New York - Nikoliv Ruska, ale pravidly svázané Evropské unie se bojí český prezident Václav Klaus. Prohlásil to v interview pro americký list The Washington Times. Klaus v současné době pobývá v New Yorku, kde vede českou delegaci na Valném shromáždění OSN.

Prezident v rozhovoru podtrhl, že chápe rozhodnutí americké administrativy nestavět protiraketový štít ve východní Evropě.

"Toto rozhodnutí plně respektuji," prohlásil s tím, že nebyl nikdy o nutnosti existence systému přesvědčen. "Nemyslím si, že je třeba to démonizovat... očekávali jsme, že se to může stát, a musíme to vidět v patřičné perspektivě."

Podle Klause není třeba se Ruska bát tak, jako jsme se báli Sovětského svazu

"Hrozba Sovětského svazu pro mě byla v minulosti enormní, protože ovlivňovala mou každodenní existenci," řekl Klaus. "Nyní je politický systém a svoboda v Rusku na té nejvyšší a nejlepší úrovni v ruské historii posledních dvou tisíciletí."

Podle Klause je naopak třeba mít obavy z Evropské unie.

"Nyní žijeme v mnohem více regulované společnosti, než jsme žili před dvaceti lety, těsně před pádem komunismu," prohlásil český prezident. Tato situace je pro Klause, kterého list označil za "zuřivého odpůrce komunismu během studené války", údajně "frustrující".

Klaus se dle svých slov nebojí toho, že by nás napadl raketami nějaký zlý stát, opravdové problémy vidí jinde.

"Co považuji za opravdu, opravdu důležitý problém, je, zda si v průběhu současného evropského vývoje v EU budeme schopni udržet naši identitu a pokračovat jako stát," řekl.

"Proto je mě tak slyšet při odmítání procesů sjednocení na evropském kontinentu, to je důvod, proč jsem tak proti Lisabonské smlouvě."

Klaus také označil klimatické změny za "humbuk" a "nesmysl".

"Je to neobhajitelná pozice," prohlásil. "Jsem přesvědčen, že globální oteplování je nesmysl."

Právě globální oteplování je jedním z hlavních témat zasedání států OSN v New Yorku.

 

Právě se děje

Další zprávy