Obama kritizoval Wall Street, chce přísnější pravidla

Simona Holecová
14. 9. 2009 19:45
Americký prezident prý vidí ve finančním sektoru zpupnost a opakování chyb, které vedly ke krizi
Barack Obama svůj projev pronesl ze srdce Wall Street, přihlížely mu tisíce lidí.
Barack Obama svůj projev pronesl ze srdce Wall Street, přihlížely mu tisíce lidí. | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama pronesl v pondělí nebývale ostrou řeč k finančníkům. Oznámil, že už má dost samolibosti finančních kruhů a že se jen málo poučily z finančí krize, kterou svět stále ještě prochází.

Varoval, že jeho analytici zaznamenali nové příznaky rizikového chování, které před rokem způsobilo finanční pád.

"Situace už se nesmí opakovat," vzkázal na adresu finančních špiček z Wall Street. "A nikdo by neměl počítat s tím, že vláda znovu přispěchá a bude někoho zachraňovat," citovala z projevu prvního muže USA agentura Reuters.

Obamův projev byl netrpělivě očekáván, prezident si jej připravil u příležitosti ročního "výročí" pádu banky Lehman Brothers - momentu, od kterého se začala odpočítávat celosvětová recese.

Obama dokončil projev a v uvolněné atmosféře se na ochodu z historické budovy Federal Hall na Wall Street zdravil s novináři a příznivci.
Obama dokončil projev a v uvolněné atmosféře se na ochodu z historické budovy Federal Hall na Wall Street zdravil s novináři a příznivci. | Foto: Reuters

Obama navázal na pár hodin starý komentář britského premiéra Gordona Browna, který v rozhovoru pro BBC řekl, že je doslova zděšen z toho, jak povýšeně se stále chovají finanční ústavy a že ani v době krize neupustily od své politiky rozdávání mastných bonusů.

Brown a Obama se chystají na setkání světových lídrů v Pittsburghu, které se má odehrát příští týden. Politici chtějí dokončit "rozdělanou práci," jak píše BBC. Neboli vyčistit pravidla pro finanční instituce včetně pravidel pro rozdělování bonusů.

Obama hodlá - usuzujíc podle dnešního projevu - žádat přísnou regulaci finančního sektoru. Prezident již vyzval Kongres, aby schválil přísnější pravidla pro celé odvětví. "Nemůžeme dále tolerovat, aby odpověď na prudké zhoršení situace byla jen postupná. Tak, jak se to stalo před rokem," řekl Obama.

 

Právě se děje

Další zprávy