Rusko půjčí Chávezovi přes 2 miliardy na nákup zbraní

Reuters Reuters
14. 9. 2009 7:55
Nehodláme ale na nikoho útočit, ubezpečuje prezident Hugo Chavez

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez uzavřel s Ruskem dohodu o vysoké půjčce. Peníze použije na nákup zbraní - od Ruska.

Za celkem 2,2 miliardy dolarů nakoupí 92 tanků a systém moderních střel S-300, které jsou schopné zasáhnout stíhací letouny nebo letící bojové rakety.

Před dvěma lety Rusko chtělo stejné střely prodat Íránu, ale nakonec po tlaku USA od obchodu couvlo. Američané a Izraelci se totiž obávali, že Írán střely použije k ochraně svých jaderných zařízení.

Venezuelský prezident Chavez už delší dobu tvrdí, že Spojené státy na jeho zemi plánují útok, aby si zajistily tamní zásoby ropy.

Podle jeho prohlášení Rusové jihoamerické zemi pomáhají také s vývojem jaderných technologií. Popřel ale, že by usiloval o výrobu vlastní atomové bomby.

"Aby bylo jasno, Venezuela nechce být k nikomu agresivní a nechystá žádnou invazi," řekl Chavez ve svém pravidelném televizním vystoupení.

Obrovskou půjčku na zbraně zdůvodnil tím, že si země musí půjčovat na zajištění obrany, aby nemusela tyto peníze vzít z výdajů na školství nebo zdravotnictví.

Venezuela v posledních letech nakoupila ruské zbraně za 4 miliardy dolarů, včetně 24 stíhaček Suchoy. Tamní ekonomika, založená především na vývozu ropy, letos po pádu cen černého zlata utrpěla velké ztráty.

 

Právě se děje

Další zprávy