Nejvyšší sjezdovka světa zmizela. Její ledovec roztál

Roman Gazdík
10. 9. 2009 6:43
Ledovec na pětitisícovce Chacaltaya roztál po 18 000 letech
Dvě fotografie pořízené bolivijskými glaciology ukazují, kolik ledovce od roku 1996 roztálo.
Dvě fotografie pořízené bolivijskými glaciology ukazují, kolik ledovce od roku 1996 roztálo. | Foto: Tým Edsona Ramireze

La Paz - Dlouhotrvající hádky o to, jaký druh vleku by bylo nejlépe umístit na nejvýše položenou světovou sjezdovku, jsou definitivně passé. Na 5421 metrů vysokou bolivijskou horu Chacaltaya se totiž lyžaři hned tak nevrátí.

Po osmnácti tisících letech místní ledovec letos definitivně roztál. Podle některých se tak stalo už na jaře, jiní říkají, že zmizel až v srpnu.

Bolivijské Andy se ve světě jako lyžařská centra neproslavily, samotní Bolivijci nelyžují a lyžařská infrastruktura tu neexistuje.

Jediným zdejším místem, které se honosilo přízviskem „lyžařský resort", tak byla sjezdovka právě na Chacaltaye. Svou unikátní polohou ve výšce 5300 metrů nad mořem přitahovala zahraniční turisty, kteří si chtěli dopřát zážitku sjet si tento nejvýše položený lyžařský svah světa. Šlo také o vůbec nejbližší sjezdovku k rovníku.

Hora je navíc dostupná džípy z blízkého hlavního města La Pazu a výlet lze pohodlně spojit s výstupem na oblíbenou šestitisícovku Huaynu Potosí (6088 metrů nad mořem). Sněhovým radovánkám však nyní odzvonilo.

Nejvyšším lyžařským centrem světa se tak stal resort na Jü-lung-süe Šan (Jantarové dračí sněžné hoře) v čínském Jün-nanu ve výšce 4500 m. n. m.

Nevěsta je v černém

Tropické horské ledovce v Ekvádoru, Peru a Bolívii mizí závratným tempem a klimatologové očekávají jejich brzký konec. Rychlost tání chacaltayského ledu však předčila veškerá očekávání. Podle odhadu měl vydržet ještě dalších šest let. Ani nynější zimní měsíce na jižní polokouli mu ale nepomohly.

Rozdíly v ledové pokrývce, v pozadí Huayna Potosí (6088).
Rozdíly v ledové pokrývce, v pozadí Huayna Potosí (6088). | Foto: Tým Edsona Ramireze

„Chacaltaya byla mou nevěstou v bílém, nyní se zahalila do smutečního hávu," citovala agentura Bloomberg čtyřiasedmdesátiletého bolivijského andinistu Alfreda Martíneze. Místo bílé pokrývky nyní hora vystavuje na odiv pouze šedivá skaliska.

Tání zdejších ledovců však nezničilo pouze sjezdovku, jejíž tradice sahá do roku 1939. Také ohrožuje zdroje vody pro La Paz, který má i se svým dvojčetem El Alto téměř dva miliony obyvatel.

Berou vodu z blízkého ledovcévého systému Tuny Condoriri. Zdejší přehrady jsou také zdrojem elektřiny pro hlavní město. Letošní rok byl vůbec prvním, kdy rezervoáry vypustí více vody, než do nich nateklo.

Ledovce: zdroje vody a elektřiny

Horské ledovce jsou velice důležitým zdrojem vody v jinak často suchých oblastech bolivijského Altiplana. Během deštivé sezóny se v nich akumuluje voda, která by jinak mohla způsobovat záplavy, a v suchých teplých obdobích naopak ledovce tají a voda se z nich uvolňuje.

Ledovec na blízké Huayna Potosí ještě nedávno dosahoval téměř k přehradě v údolí Zongo. Chacaltaya je za našimi zády vlevo.
Ledovec na blízké Huayna Potosí ještě nedávno dosahoval téměř k přehradě v údolí Zongo. Chacaltaya je za našimi zády vlevo. | Foto: Miloš Vitovec

Podle vědců je však tento jev narušen globálním oteplováním, které způsobuje, že ledovce tají mnohem rychleji a voda se v nich nestačí usazovat. V období dešťů tak odteče a nebude zásobovat lidi během period sucha.

Bolivijský glaciolog Edson Ramírez odhaduje, že až šedesát procent místních obyvatel je závislých na vodě z tajících ledovců.

Studie Světové banky z roku 2008 tvrdí, že mnoho horských ledovců v Andách zmizí v průběhu příštích dvaceti let a ohroženy tak budou zdroje vody a elektřiny pro 80 milionů lidí v regionu.

 

Právě se děje

Další zprávy