Protikrizová akce v Kalifornii. Úřady prodávají majetek

Naďa Straková
1. 9. 2009 8:45
Akce se uskutečnila na popud guvernéra Arnolda Schwarzenggera a vytěžila 1,5 milionu amerických dolarů
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger | Foto: Reuters

Sacramento - Zájemci o policejní vůz či hodinky zkonfiskované zločinci měli jedinečnou šanci tyto i jiné předměty získat do svých sbírek. Některé, jako třeba kožená bunda, byly dokonce podepsány samotným guvernérem Kalifornie Arnoldem Schwarzenneggerem.

Ten o víkendu přistoupil k neotřelému boji proti krizi - nařídil totiž tamním úřadům, aby rozprodaly vyřazený majetek či předměty zabavené zločincům a tak získaly alespoň nějaké finance, tolik potřebné v kalifornských státních pokladnách.

Pod názvem „Velký kalifornský garážový prodej" se tedy v sobotu a neděli uskutečnila akce, kde si zájemci mohli koupit knihovny, motocykly, piáno a dokonce i zubařská křesla a náušnice.

Celkem se prodávalo bezmála 600 vozidel a 6 tisíc kusů nábytku a počítačů.

Některé předměty se dražily přímo ve skladišti v hlavním kalifornském městě Sacramento, jiné bylo možné koupit přes internetový obchod Ebay a Craiglist.

Nemilosrdná krize

Kalifornie, osmá největší ekonomika světa a nejlidnatější stát v USA, se letos potýká s recesí a rostoucí nezaměstnaností. Globální ekonomická krize ji krutě zasáhla a koncem července kalifornští zákonodárci v rozpočtu přistoupili k historicky největším škrtům. O své dotace tak přišly státní školy a univerzity, státní zdravotní zařízení a věznice.

Celou výprodejovou akci hollywoodská hvězda s kořeny u rakouského Štýrského Hradce označila za úspěšnou.

Vytěžená částka 1,5 milionu amerických dolarů sice kritický stav kalifornského rozpočtu, který tíží schodek ve výši 26,3 miliardy dolarů, nezachrání, ale  peníze budou moci úřady použít na výplaty svých zaměstnanců i jiné režijní náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy