Příběh Jaycee,únosce ji držel 18 let v izolaci ve stanu

Martin Novák Martin Novák
28. 8. 2009 11:10
Únosce s dívkou zplodil dve děti a držel ji ve stanu na zahradě domu v Kalifornii
Jaycee Lee Dugardová v době svého únosu.
Jaycee Lee Dugardová v době svého únosu. | Foto: Reuters

Los Angeles - Před osmnácti lety zmizela tehdy jedenáctiletá kalifornská školačka Jaycee Lee Dugardová, když šla na zastávku autobusu.

Nikdo o ní od té doby neslyšel, nikdo jí neviděl. Až do čtvrtka, kdy se znovu objevila jako devětadvacetiletá matka dvou dětí. Dívek ve věku jedenácti a patnácti let.

Otcem je únosce Dugardové, čtyřiapadesátiletý Phillip Garrido. Už dříve trestaný sexuální násilník, který podle svých slov změnil svůj život a stal se hluboce věřícím křesťanem.

Šokovaná Amerika pomalu skládá dohromady těžko uvěřitelný příběh, který některými okolnostmi připomíná dvě známé rakouské kauzy.

Nevlastní otec únos viděl

Únosce Phillip Garrido
Únosce Phillip Garrido | Foto: Reuters

Únos a věznění Nataschy Kampuschové a čtyřiadvacet let trvající život ve sklepě Elizabeth Fritzlové.

Jedenáctiletá Dugardová se ztratila u zastávky autobusu v roce 1991 přímo před očima svého nevlastního otce Carla Probyna.

"Viděl jsem, jak zastavilo auto a ruka ji vtáhla dovnitř. Vyrazil jsem k místu rychle na kole, ale nestíhal jsem, bylo to nad mé síly. Pak jsem křičel na sousedy, ať volají policii," citoval Probynovy vzpomínky deník New York Times.

Dívku se ovšem najít nepodařilo. Událost vedla k rozvodu manželů Prohybových a postupně je opouštěly všechny naděje, že se s Jaycee ještě shledají.

Policistovi se muž zdál podezřelý

Až do čtvrtka. Garrido se s dcerami Dugardové vypravil na Berkeleyskou univerzitu, kde rozdával náboženské letáky. Jednomu z policistů se zdál podezřelý a šel ho prověřit.

Na policejní stanici pak Garrido vzal nejen dcery, ale i Dugardovou, která se představila jako Alyssa. K únosu se posléze přiznal a vše vyšlo najevo.

Policie zadržela i jeho manželku, čtyřiapadesátiletou Nancy Garridovou. Ta se v roce 1991 zúčastnila únosu a o všem věděla.

Pozemek ve městě Antioch, kde byla Dugardová osmnáct let vězněna.
Pozemek ve městě Antioch, kde byla Dugardová osmnáct let vězněna. | Foto: Reuters

Garrido byl v minulosti trestán za znásilnění a další sexuální delikty, odseděl si deset let. Tvrdí ale, že se změnil. Začal věřit v Boha.

"Dříve jsem byl zapleten do nechutných věcí, ale můj život se zcela změnil," řekl v telefonickém rozhovoru pro rozhlasovou stanici v Sacramentu.

Sousedé slyšeli, ale neviděli

Co se tedy zatím ví?

Dugardová žila (i s oběma dětmi) v příbytku ze stanů, plechu a různých hadrů za domem Garrida na předměstí stotisícového kalifornského města Antioch.

Obydlí bylo zbudováno tak, aby na něj odnikud nebylo vidět. Podle policie tam byla provizorním způsobem zavedena elektřina i voda.

Natascha Kapmuschová byla několik let vězněna ve sklepě svým únoscem v Rakousku.
Natascha Kapmuschová byla několik let vězněna ve sklepě svým únoscem v Rakousku. | Foto: Reuters

Dugardová zřejmě za celých osmnáct let tento prostor neopustila. S nikým nemluvila ani nikoho neviděla kromě manželů Garridových a svých dvou dcer.

Ty nikdy nechodily do školy a nikdy nebyly u lékaře.

Sousedi vypovídají, že skrytý příbytek jim byl podivný, ale toto nečekali. Diane Dotyová z vedlejšího domu řekla agentuře AP, že občas slyšela dětské hlasy a měla pocit, že snad děti ve stanech i bydlí.

Manžel jí ale řekl, aby se nepletla do věcí jiných lidí, že rodinu zřejmě baví bydlet ve stanech.

Další sousedka vypověděla, že Garrido byl ve městě známý svojí kriminální minulostí a lidé měli sklon se mu vyhýbat. Nikdy si ale na jeho zahradě nevšimla ničeho podezřelého. "Děti jsem nikdy neslyšela. Ani neviděla," řekla novinářům.

Shledání s matkou

Podle prvních vyšetření je zdravotní stav Jaycee Lee Dugardové vcelku dobrý. Antioch už opustila a shledala se se svojí matkou.

Zatím není jasné, zda Garrido sexuálně zneužíval i dvě dcery, které s Dugardovou zplodil.

 

Právě se děje

Další zprávy