V Karibiku padla korupční vláda. Stopa vede do Prahy

15. 8. 2009 19:14
Zkorumpovanému expremiérovi za podezřelých okolností půjčila pražská pobočka banky J
Foto: Reuters

Cockburn Town/Londýn - Britské zámořské území Turks a Caicos nacházející se mezi Bahamami a Haiti je známé především svými finančními službami, plážemi a korálovými útesy. Teď však plní titulky britských novin kvůli velkému korupčnímu skandálu, který donutil Londýn, aby odvolal místní vládu a až na dva roky začal souostroví spravovat přímo skrze guvernéra Gordona Wetherella.

Londýn hovoří o nutném kroku, který má zarazit „systematickou korupci" a zajistit správné řízení země, místní politici však skloňují slovní spojení jako „převrat" a „nová kolonizace".

Jedním z klíčových hráčů údajné vládní korupce měl být i slovenský developer Mário Hoffmann, který měl podloudně získat pozemky na malém ostrově Salt Cay.

A stopa vede i k pražské pobočce české banky J&T.

Je to převrat

Až do pátku stál v čele souostroví premiér Galmo Williams, kterého však zásahem Londýna nahradil britský guvernér.

„Je to velice smutný den pro nás na Turks a Caicos, když vidíme, že demokracie byla vzata z rukou našich občanů," řekl Williams BBC. „Převratem nazýváme cokoli, co bylo uskutečněno bez podpory lidí. Protože jsme kolonie, může si s námi britská vláda dělat, co chce."

Turks a Caicos:
Autor fotografie: NASA

Turks a Caicos:

  • Hlavní město - Cockburn Town
  • Rozloha - 430 km2
  • Poloha - východ Baham (politicky součást VB)
  • Obyvatelstvo - 20 556
  • Jazyk - angličtina
  • Měna - USD

Zdroj: Wikipedia

„Nebudeme mít nikdy možnost jako národ učinit krok vpřed, pokud nám vždy, když se dostaneme na křižovatku, vezmou naše práva a naši svobodu," dodal muž, který tvrdí, že spolupráce mezi jeho vládou a Británii při vyšetřování fungovala až do pátku dobře.

Nařčení z korupce se totiž netýká Williamse, ale jeho předchůdce Michaela Misicka, který byl ve funkci od roku 2003 a letos v březnu rezignoval. Londýn jej viní ze zpronevěry milionů amerických dolarů při prodeji půdy patřící britské koruně.

Pražská stopa

Příkladem, jak se podle vyšetřování ministerstva zahraničí politici obohacovali, může být právě případ Mária Hoffmanna a ostrova Salt Cay, o kterém už několikrát během tohoto roku informoval slovenský deník SME.

Podle deníku Hoffmann od roku 2005 spolupracoval s Misickem a dalšími ministry na projektu, jehož výsledkem měl být luxusní ostrovní rezort za 400 milionů eur.

U něj chtěl postavit golfové hřiště a v roce 2006 získal nájemní smlouvu na pozemek na 99 let. Ročně měl platit 239 dolarů, podle vládního znalce však byla skutečná nájemní cena půdy 194 000 dolarů za rok.

Patrik Tkáč, předseda představenstva J&T
Patrik Tkáč, předseda představenstva J&T | Foto: Aktuálně.cz

O rok později pak podle SME půjčila Misickovi a jeho ženě pražská pobočka české banky J&T (vlastněné slovenskými majiteli) 6 milionů dolarů. Expremiér přitom neručil ničím jiným než akciemi Hoffmannova podniku, které oficiálně patřily jeho bratrovi Chalu Misickovi.

Se spolumajitelem investiční skupiny J&T Patrikem Tkáčem se dle deníku Michael Misick seznámil v roce 2005 právě skrze Hoffmanna. Banka tvrdí, že úvěr byl schválen standardním způsobem.

Podle informací SME Misick své půjčky - v celkové výši 20 milionů dolarů - vůbec nesplácí.

 

Právě se děje

Další zprávy