V USA začala éra milic. V zemi je krize,u vesla černoch

Roman Gazdík
14. 8. 2009 13:15
Radikální paravojenské jednotky se chtějí postavit šířícímu se liberalismu

Washington - Když v dubnu 1995 vybuchla bomba před budovou americké vlády v Oklahoma City a zemřelo 168 lidí, všichni si nejdříve mysleli, že jde o dílo islámských fundamentalistů.

Záhy se však ukázalo, že do té doby největší teroristickou akci na území Spojených států spáchali bílí Američané.

Čin Timothyho McVeigha, Terryho Nicholse a Michaela a Lori Fortierových tehdy upozornil na nebezpečí terorismu pocházejícího od radikální americké pravice. A podle organizace Southern Poverty Law Center (SPLC) nyní vliv protivládně naladěných milic v USA roste.

Může za to jednak ekonomická krize a vysoká nezaměstnanost, jednak liberální vláda v čele s prvním černošským prezidentem v historii Spojených států. Stoupenci bílé rasy také se znepokojením sledují příliv hispánských imigrantů a klesající počty amerických bělochů.

Mezi veřejností se šíří konspirativní teorie, podle kterých by k sobě Mexiko rádo opět připojilo jižní státy USA, federální vláda tajně skrývá 30 tisíc gilotin a půl milionu rakví pro nepohodlné Američany a Obama nemá právo být prezidentem, protože se ve skutečnosti nenarodil na Havaji, ale v Keni, Indonésii nebo někde jinde mimo území USA.

Jako v devadesátých letech

"Devadesátá léta viděla nástup a pád ostře protivládního hnutí "Patriotů" složeného z paravojenských milic, lidí vyhýbajících se placení daní a takzvaných suverénních občanů (tvrdí, že mají rozsáhlejší práva, než jim přiznává federální vláda - pozn. red.)," píše SPLC, která se sledováním protivládních skupin dlouhodobě zabývá.

"A nyní jsou tu znovu. Téměř deset let poté, co zmizeli z pohledu veřejnosti, se množství pravicových milic, ideologií hnaných neplatičů daní a suverénních občanů po celé zemi rychle zvyšuje."

V tomto ohledu víceméně klidné poslední desetiletí vysvětluje SPLC systematickým pronásledováním milic po útoku v Oklahomě, odporem veřejnosti vůči násilí a konzervativním prezidentem v Bílém domě.

V posledních několika měsících však zaznamenali autoři zprávy na padesát nových skupin. Paravojenské milice, které svou existenci odvozují od druhého dodatku americké ústavy, jsou přítomny zejména na americkém Středozápadě, severozápadních státech při Tichém oceánu a v jižních přímořských státech od Texasu po Jižní Karolínu.

Pořiďte si samopal

"Poslouchejte lidi, situace je zlá, opravdu zlá. A bude to ještě horší," říká na videu na YouTube zakuklenec provozující milici ve státě Ohio. "Lidi by se měli probudit a opatřit si jednu z těchto," ukazuje samopal typu AR-15.

"Myslíte si, že všechno bude navždy OK? Myslíte si, že na americké území nemůže být nikdy vedena invaze jinou zemí?" pokračuje muž, který vyzývá Američany, aby se k některé z milicí přidali a podstoupili trénink.

Právě internet slouží jako jeden z důležitých nástrojů verbování. Zmíněné video, které je na YouTube od října, zhlédlo téměř 90 tisíc lidí.

Násilí vyvolané milicemi není zatím tak zřetelné jako v devadesátých letech, podle agenta americké Agentury pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny (ATF) Burta McEntireho to je však pouze otázkou času.

Potřebují jen jiskru

"Právě teď je vidět to vybublávání (protivládních názorů)," řekl agent SPLC. "Vidíte, že lidé věří tomu, co (milice) říkají. Půjde to nahoru. Jediná věc, co potřebujete k tomu, aby jiskra vznítila oheň, je Waco nebo Ruby Ridge."

McEntire má na mysli dva incidenty, které se staly impulsem k velké aktivitě milic na počátku devadesátých let. V Ruby Ridge v Idahu byl v roce 1992 FBI zastřelen excentrický separatista a rasista Randy Weaver a jeho žena.

O rok později u Waco v Texasu po dvaapadesátidenním obléhání ranče sekty Davidiánů v důsledku střelby a požáru zahynulo 80 lidí.

Foto: Ohio Militia

Obě události podle agentury AP přesvědčily některé radikálně pravicové Američany, že se vláda neštítí zabíjení vlastních občanů, aby prosazovala svou liberální agendu. Sám McVeigh odpálil svou bombu přesně dva roky poté, co obléhání u Waco skončilo.

Před růstem pravicového násilí varovala už minulý rok zpráva amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost.

"Bílí rasisté a milice jsou násilnější, a tudíž náchylnější k tomu, aby podnikli útok masového rozsahu v měřítku podobném výbuchu v Oklahomě roku 1995," citovala ze zprávy agentura AP.

Podle nedávno vydané knihy amerického novináře Ronalda Kesslera čelí Obama čtyřnásobně většímu počtu hrozeb než jeho předchůdce George W. Bush.

 

Právě se děje

Další zprávy