Ekonom Krugman: Zásahy vlád zabránily druhé velké krizi

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
10. 8. 2009 9:20
Nositel Nobelovy ceny prohlásil, že Asie se zotaví z recese rychleji než Evropa a USA
Paul Krugman na konferenci v Kuala Lumpuru.
Paul Krugman na konferenci v Kuala Lumpuru. | Foto: Reuters

Kuala Lumpur - Aktivní přístup vlád řady zemí, které stimulačními opatřeními pomohly ekonomice, se svět vyhnul druhé Velké hospodářské krizi.

O jeho projevu informovala agentura AP. 

Na konferenci o světových kapitálových trzích to v Kuala Lumpuru řekl nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman. Podle něj ale bude trvat ještě dva roky nebo i déle, než se globální ekonomika znovu postaví na nohy.

"Kdy a jak se z toho dostaneme? Bůh ví," vyhnul se expert jednoznačným předpovědím.

Krugman řekl, že nejhorší etapa hospodářské krize už je za námi a jsou vidět známky stabilizace růstu ekonomiky i exportu.

"Asie se asi vzpamatuje dříve než Evropa a USA. Díky exportu průmyslových výrobků," soudí známý ekonom.

 

Upozorňuje ale, že oživení zřejmě nebude zcela stoprocentní, protože výdaje vlád, díky nimž se stav ekonomiky zlepšuje, nejsou dlouhodobě udržitelné. Problémem podle Krugmana zůstává nezaměstnanost, jejíž míra se v řadě zemí dál zvyšuje.

"Dokázali jsme se vyhnout druhé Velké hospodářské krizi, úplné zotavení ale bude trvat minimálně dva roky, pravděpodobně však ještě déle," řekl ekonom.

Krugman dostal loni Nobelovu cenu za ekonomii. Je profesorem na prestižní Princeton University a je také sloupkařem deníku New York Times.

V malajsijské metropoli také prohlásil, že krize, podobná té nynější, se může opakovat znovu v nepříliš vzdálené budoucnosti. 

 

Právě se děje

Další zprávy