Právní spory posílají Skype ke dnu. Hrozí mu kolaps

Roman Gazdík
3. 8. 2009 19:27
Uživatelé mohou očekávat výpadky programu

Washington - Mnoho z nás si už patrně nedokáže svůj život bez programů umožňujících okamžitou textovou či telefonickou komunikaci mezi počítačovými uživateli různě po světě vůbec představit. Jeden z nich, původně estonský Skype, se však nyní nachází ve vážných problémech.

Na vině nejsou ani tak malé zisky jako právní spory mezi současným majitelem eBay a tvůrci programu, který má celkem 443 milionů uživatelů a desetina z nich jej používá každý den. Internetová aukční síň eBay totiž v roce 2005 Skype koupila, ale původní majitelé Joltid si ponechali práva na technologii, na které Skype stojí.

A v tom je jádro problému.

eBay zjistila, že nemůže program inovovat. Přestože se nyní pokouší obejít patenty a nahradit původní peer-to-peer technologii novou, není jisté, zda se jí to podaří. Možný kolaps populárního programu je prý zcela reálný.

"Aktivity Skype tak, jak fungují dnes, už pravděpodobně nebudou možné," stojí v prohlášení společnosti eBay adresovaném americké Komisi pro cenné papíry (SEC). Podle společnosti je vyvíjení nového softwaru náročné a drahé a existují obavy z výpadků jeho funkčnosti, i pokud bude se systémem kompatibilní.

Foto: eBay

eBay, která roku 2005 zaplatila za Skype 2,6 miliardy dolarů, je nyní s Joltid v soudní při. Podle Joltid porušila kupující společnost podmínky smlouvy a nemá právo protokol Fast Track měnit. Soudní verdikt padne až v červnu příštího roku.

Nejde o první spory mezi firmami. Skype nevydělává tolik, kolik se očekávalo, a obě strany se domnívaly, že jim do peněženek přinese více. Signálem nesouladu bylo i odvolání původního spolumajitele programu a zakladatele Joltid Niklase Zennströma z místa generálního ředitele Skype v roce 2007.

Zpráva o problémech navíc přichází krátce poté, co eBay oznámila, že chce příští rok začít s akciemi Skype obchodovat na burze.

 

Právě se děje

Další zprávy