Rusko členem NATO? Američané neříkají ne

Martin Novák Martin Novák
29. 7. 2009 15:20
Prohlásil to náměstek ministryně zahraničí Philip Gordon
Barack Obama a Vladimir Putin na pracovní snídani nedaleko Moskvy.
Barack Obama a Vladimir Putin na pracovní snídani nedaleko Moskvy. | Foto: Reuters

Washington - Severoatlantická aliance váhá, zda má podat ruku Ukrajině a Gruzii, které se ucházejí o členství v NATO. Rusko nechce, aby do transantlantického bloku dvě bývalé postsovětské republiky vstupovaly.

Americká vláda ovšem nově signalizuje, že se nebrání dokonce ani vstupu samotného Ruska do aliance.

"Jestliže Rusko splní kritéria, bude schopno podílet se na všeobecné bezpečnosti a bude-li v alianci panovat shoda, pak by nemělo být vylučováno," řekl dnes v Kongresu náměstek americké ministryně zahraničí Philip Gordon.

Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin uvedl pro Euobserver.eu, že Rusko není proti úzké spolupráci v některých oblastech, zatím však neusiluje o plné členství. "Teď to nepociťujeme jako potřebu, ale nevylučujeme to v budoucnu," řekl velvyslanec.

Foto: Aktuálně.cz

"Rusko si zatím nemůže představit, že by se ve vojenské oblasti komukoliv podřizovalo. Rusko, stejně jako Spojené státy, Čína nebo například Indie, si zakládá na plné suverenitě. Na suverenitě v jejím absolutním pojetí. Stejně tak je těžké si představit, že by alianční politikové budou připraveni dát Rusku bezpečnostní garanci proti Číně. Pokud by Rusko vstoupilo do NATO, tak to znamená, že v případě rusko-čínského konfliktu o dálněvýchodní teritoria je Aliance povinna zapojit se do této války. Je jasné, že to nikdo chtít nebude," uvedl v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz ruský politolog Fjodor Lukjanov.

Členské státy aliance loni kritizovaly ruskou ofenzívu v Gruzii a na několik měsíců s Moskvou zastavily spolupráci. Ta je už ale nyní opět obnovena.

Dmitrij Medveděv s Georgem Bushem.
Dmitrij Medveděv s Georgem Bushem. | Foto: Reuters
 

Americký prezident Barack Obama Moskvu navštívil na začátku července a dohodl se s ruskými politiky na "novém začátku" vztahů, nezatíženém předcházejícími neshodami z doby administrativy George Bushe.

Několik bývalých státníků zemí střední a východní Evropy, včetně Václava Havla či Lecha Walesy, poté vyzvalo amerického prezidenta v otevřeném dopise k obezřetnosti před Ruskem. Signatáři tvrdí, že Moskva má znovu imperiální ambice.

Z bývalých republik SSSR je v alianci jen trojice pobaltských států Litva, Lotyšsko a Estonsko. NATO je přijalo i přes značný odpor Ruska. Ukrajinská vláda a prezident jsou také pro členství své země v alianci, ale podle průzkumů veřejného mínění je většina Ukrajinců spíše proti.

 

Právě se děje

Další zprávy