V metropolích USA prudce klesá zločinnost. Proč se neví

Roman Gazdík
20. 7. 2009 21:30
Policisté poukazují na pokrok v technologii zatýkání
Čas letí a v Kongresu se stále debatuje.
Čas letí a v Kongresu se stále debatuje. | Foto: Reuters

Washington - Zatímco nezaměstnanost roste a ekonomická krize ve Spojených státech se prohlubuje, počet násilných zločinů klesá. Města Los Angeles a Washington DC míří k nejnižším číslům za posledních čtyřicet let, celkový rekord hodlá prolomit New York a velký pokles vražd hlásí podle listu The Washington Post také Boston, San Francisco nebo Minneapolis.

Statistická ručička New Yorku se v prvním pololetí zastavila na ukazateli 200 vražd a New York je tak v přepočtu na počet obyvatel nejbezpečnějším americkým velkoměstem. Metropole přezdívaná "Velké Jablko" měla zatím svou nejslavnější chvilku v roce 2007, kdy bylo zaznamenáno 496 vražd, nejhůře na to byla se 2200 vraždami o sedmnáct let dříve.

Počet vražd v Los Angeles klesl v prvním pololetí oproti stejnému období loni ze 137 na 197 a statistiky stejného zločinu ve Washingtonu DC a okolním Prince George´s County zaznamenaly pokles o 17 procent.

Na počátku devadesátých let byl Washington se 479 vraždami (1991) znám jako "hlavní město vražd" v USA. Letos jich zatím bylo 79. Americká metropole tak míří k nejnižšímu počtu vražd od roku 1964.

Foto: Reuters

Policisté: je to naše zásluha

Proč je ale nyní tento trend tak pozitivní, je pro kriminology záhadou.

„Odborníci nic takového neočekávali," řekl listu kriminolog a profesor sociologie z univerzity John Jay College v New Yorku Andrew Karmen.

Policisté v USA se naopak v souvislosti s krizí a vzrůstající nejistotou ve společnosti obávali rozmachu zločinnosti. I ve třicátých letech však zločinnost během Velké hospodářské krize oproti dvacátým letům klesla. Podobně i prosperující devadesátá léta byla poznamenána vyšší kriminalitou než pozdější roky po přelomu tisíciletí.

Zatímco si sociologové a kriminologové lámou hlavy, úspěch si již přisvojili policisté.

"Každý nám chce spílat, když to jde nahoru, takže si za to přisvojíme zásluhy, když to jde dolů," komentovala dle washingtonského deníku klesající statistiky policejní šéfka DC Cathy L. Lanierová.

A argumenty policistů mají svou váhu.

Být v obraze

New York - nejbezpečnější velkoměsto v USA
New York - nejbezpečnější velkoměsto v USA | Foto: William Warby

Mnohá města se například rozhodla imitovat úspěšnou newyorskou strategii zvanou ComStat (Komputerizovaná statistika), kdy se policisté pravidelně scházejí, aby si vyslechli brífinky o tom, kde a jak dochází ke zločinnosti a jaké vzorce je z toho možné vypozorovat.

Policisté také například okamžitě po násilném činu dostávají do mobilního telefonu data o tísňových voláních v posledních minutách, stejně jako o lidech, kteří tu bydlí a jsou propuštěni na podmínku. To strážníkům nejen pomáhá chytit vraha, ale také vytvořit si představu o komunitě i aktuální situaci na místě, takže může zabránit dalšímu násilí.

Washingtonští policisté rovněž tvrdí, že mají nyní v místních společenstvích velice dobré kontakty a mnoha krizovým situacím jsou tak schopni předcházet. Minulý rok informátorům poskytli 500 tisíc dolar, dvakrát tolik co o rok dříve. Výsledkem je 70 procent vyřešených případů vražd.

Ne všechna velká města zaznamenávají v roce 2009 pozitivní trend. Počet vražd v dlouhodobě nejnásilnějším velkoměstě USA, Detroitu, vzrostl o dvacet procent. Vražd se přihodilo o desetinu více i v marylandském Baltimore, naopak o čtvrtinu tam ale poklesl přepadení se zbraněmi a o sedm procent celkové množství vážných zločinů.


 

Právě se děje

Další zprávy