Politici z Východu píší Obamovi: Máme z Ruska strach

Zahraničí Zahraničí
16. 7. 2009 13:25
Dopis vyzývá prezidenta, aby pro něj střední a východní Evropa zůstala jednou z priorit. Podepsali i Havel a Schwarzenberg
Václav Havel během oslav deseti let v NATO, březen 2009.
Václav Havel během oslav deseti let v NATO, březen 2009. | Foto: Reuters

Praha/Varšava - Skupina bývalých prezidentů a vlivných politiků zemí střední a východní Evropy oslovila otevřeným dopisem amerického prezidenta Baracka Obamu.

V textu, který podepsali kromě jiných i Václav Havel nebo Karel Schwarzenberg, vyzývá americkou vládu, aby postkomunistickou část Evropy nadále považovala za jednu z priorit své zahraniční politiky.

V dopise také politici vyjadřují obavy z rostoucího tlaku Ruska na tuto část Evropy a zdůrazňují, že USA by se pod nátlakem Moskvy neměly vzdávat výstavby protiraketového štítu v Polsku a České republice.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí. Snímek z oslav deseti let v NATO, březen 2009.
Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí. Snímek z oslav deseti let v NATO, březen 2009. | Foto: Reuters

„Dvacet let po konci studené války dnes vidíme, že státy střední a východní Evropy nefigurují na seznamu nejdůležitějších položek americké zahraniční politiky. Náš region patří k těm, o které se Američané přestali obávat (…) Je to předčasné," domnívají se signatáři.

Ačkoliv dopis vítá snahu o začátek nových vztahů mezi  USA a Ruskem, dává najevo obavy, aby se Washington nedohodl s Moskvou na účet malých zemí  v Evropě.

„Naše naděje, že vztahy  s Ruskem se zlepší a že Moskva konečně uzná po našem vstupu do EU a NATO naši suverenitu a nezávislost, se nesplnily. Namísto toho se z Ruska stala mocnost, která prosazuje agendu 19.století metodami 21.století," vzkazují politici Obamovi.

Obávají se prý přílišných ústupků Rusku. „V našich metropolích panuje nervozita," píše se v textu k americko-ruským jednáním.

Kdyby protiraketový štít nakonec USA v Evropě nepostavily, podlomilo by to jejich důvěryhodnost v regionu, píší signatáři, ačkoliv přiznávají, že názory na instalaci protiraketové základny a radaru se v evropských zemích různí.

Lech Walesa.
Lech Walesa. | Foto: Reuters
 

Autoři dále zdůrazňují, že popularita Spojených států ve střední a východní Evropě v posledních letech klesla.

„Průzkumy ukazují, že ani naše země se nevyhnuly vlně antiamerikanismu, která zasáhla v posledních letech Evropu a vedla k oslabení důvěry a podpory USA v době vlády prezidenta Bushe. Někteří politici v regionu zaplatili politickou cenu za podporu neoblíbené války v Iráku," uvádí se v dopise.

Ten bude zveřejněn dnes ve Washingtonu na konferenci, kterou spoluorganizuje politolog Ron Asmus. Politolog blízký demokratům, který byl v devadesátých letech velkým zastáncem rozšíření NATO na východ. Konference se zúčastní i bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

 

Právě se děje

Další zprávy