Americké muzeum zakládá sbírku DNA ohrožených druhů

Lucie Kalivodová
8. 7. 2009 22:15
Vzorky DNA vědcům umožní studovat a lépe chránit stovky zvířat.

New York - Vedoucí pracovníci newyorského Amerického muzea přírodní historie (AMNH) a Správy národních parků (NPS) se dohodli na rozšíření již existující muzejní sbírky vzorků DNA zvířat. Mají být doplněny o DNA veškerých ohrožených druhů vyskytujících se na území Spojených států. Informovala o tom agentura AP.

Vědci sesbírají vzorky, které pak rozšíří unikátní kolekci, v amerických národních parcích. Zmražená DNA jim pak poskytnou genetický materiál umožňující lépe studovat a chránit stovky druhů ohrožených zvířat.

Jako první budou do databáze přidány krevní vzorky lišek z Kalifornského národního parku na souostroví Channel Islands, poté budou následovat například vzorky DNA krokodýla amerického (dlouhohlavého) a bernešky havajské.

Odebrané prvky budou uloženy v laboratořích v podzemí muzea, kde se nachází šest kovových sudů chlazených tekutým dusíkem. Vejde se do nich až milion vzorků tkáně.

Ty jsou označené čárovými kódy a jsou propojené s počítačovou databází, takže konkrétní informaci lze vyhledat během několika sekund. Laboratoř je součástí výzkumné sbírky Ambrosea Monella, která už od roku 2001 umožňuje genetikům vzorky používat.

Foto: Wikipedia.org

Vzorky DNA, které získává manhattanské muzeum, jsou "velkým přínosem" pro Pakt ohrožených druhů z roku 1973, jehož cílem je všechny ohrožené druhy navrátit tam, kde se opět stanou "životaschopnými a soběstačnými členy svého ekologického společenství," řekl AP Dan Wenk ze Správy národních parků.

Zkoumáním genetických vztahů mezi vzorky bude nyní možné sledovat pohyby zvířat a odhadovat velikost jejich populací.

Julie Feinsteinová, která sběr vzorků v muzeu řídí, zdůraznila, že cílem jejich snažení není klonování zvířat, přestože muzeum z tkání získává DNA. Podle vedoucích pracovníků muzea má projekt významně přispět k záchraně ohrožených druhů.

 

Právě se děje

Další zprávy