Google konkuruje Windows. Vyvíjí svůj operační systém

Lucie Kalivodová
8. 7. 2009 13:09
Rychlost, jednoduchost a bezpečnost jsou klíčovými slovy pro Chrome OS.

New York - Americká společnost Google na svém blogu oznámila, že vyvíjí vlastní operační systém pro osobní počítače.

Software s názvem Chrome OS by měl být zabudován do malých, levných notebooků a do budoucna také do stolních PC. První počítače s tímto operačním systémem by měly přijít na trh v druhé polovině příštího roku.

Google má dlouhodobě ambice ohrozit dominantní postavení společnosti Microsoft na trhu. Loni například představil vlastní internetový prohlížeč Chrome, který konkuruje microsoftovému prohlížeči Internet Explorer.

"Rychlost, jednoduchost a bezpečnost jsou klíčovými slovy pro Chrome OS," píše Google na svém blogu. Jádrem (kernelem) Chrome OS bude Linux, jehož zdrojový kód je na rozdíl od produktů Microsoftu nebo Apple Inc. volně k dispozici a kdokoli jej může svobodně využívat či upravovat.

Mobilní telefon od Googlu.
Mobilní telefon od Googlu. | Foto: Reuters

Podle společnosti Google by měl být přístup na internet s novým systémem Chrome možný za několik sekund. Google se chce v inovacích podle vlastních slov vrátit ke kořenům.

"Zcela jsme překopali výchozí bezpečnostní architekturu operačního systému, aby se uživatelé nemuseli starat o viry, malware a bezpečnostní aktualizace," píše Google.

Google vyrábí také mobilní telefony s vlastním softwarem Android. Přístroj nese název G1 a je levnější variantou k popularní hračce Applu, iPhonu.

Zpráva přichází jen několik měsíců před tím, než Microsoft vypustí novou verzi svého operačního systému nazvanou Windows 7. Microsoft ji bude prodávat o 8 procent levněji, aby tak přilákal klientelu, která kvůli krizi začala šetřit.

 

Právě se děje

Další zprávy