Loučení s králem popu: Jacksonova dcera rozplakala svět

Kultura Kultura, Redakce KUL
7. 7. 2009 22:45
Fanoušci Michaela Jacksona zaplnili Staples Center

Los Angeles - Minutou ticha za zemřelého "krále" i technickým výpadkem zvuku. Tak začalo oficiální rozloučení s Michaelem Jacksonem, legendou pop music, kterou koncem června zradilo srdce.

Poté Smokey Robinson přečetl v zaplněném Staples Center v Los Angeles dopisy od Nelsona Mandely a Diany Ross, kterou s Jacksonem pojilo osudové přátelství již od jejich společného účinkování ve filmu The Wiz.

Až poté za zpěvu gospelu byla na pódium přinesena rakev a prvním interpretem v rámci slavnostního večera se stala zpěvačka Mariah Carey.

21:45 - Režisér a choreograf Kenny Ortega, který s Jacksonem do poslední chvíle připravoval comebackové turné This Is It, uvedl sborovou verzi charitativního megahitu We Are The World, kterou Michael napsal spolu s Lionelem Richiem. Ta se přelila v zasněnou Heal the World, v níž se na pódiu kolem katafalku shromáždili všichni hosté a nad nimi se rozzářila modrá planeta.

Poté si již vzali slovo členové rodiny. Bratr Marlon dojatě poděkoval příchozím a přidal historku dokreslující, jak bylo pro Michaela Jacksona těžké žít s pronásledovateli na každém kroku. Pak si na kratičkou chvíli vzala slovo i Michaelova dcera Paris. V nejemotivnější části večera a hlasem přeskakujícím slzami řekla, že byl nejlepším tatínkem a schází jí. Pak už na scéně zůstal jen osiřelý bodový světlem nasvícený mikrofon.  

21:20 - Zpěvák Usher si pro rozlučku vybral Jacksonovu skladbu Gone Too Soon,  kterou Michael napsal pro Ryana White. Osmnáctiletého mladíka, který zemřel na AIDS v důsledku transfúze infikované krve v roce 1990. Jeho úděl rozpoutal širší debatu o této chorobě, protože do té doby si virus HIV nesl v širším americkém povědomí image nemoci homosexuálů.

21:00 - Odlehčeným i symbolickým leitmotivem smutečního večera se stala Jacksonova charakteristická rukavice, kterou si natáhli všichni jeho pozůstalí příbuzní. Žertovala o ní i jeho přítelkyně Brooke Shields, jak ho odmítala držet za ruku, protože pouštěla flitry. Na pódiu ji měl i jeho starší bratr Jermaine Jackson, když zpíval skladbu Smile. Jermaine působil spolu s Michaelem v sourozenecké skupině The Jackson 5.

Foto: Reuters

20:30 - „Doufal jsem, že se této chvíle nikdy nedožiji," prohlásil Stevie Wonder, než zahrál I Never Dreamed You'd Leave In Summer. Basketbalisté LA Lakers - Magic Johnson a Kobe Bryant zase stejně jako všichni řečníci vyzdvihli Jacksonův význam pro Afroamerickou kulturu a emancipaci. Často zazněl i názor, že jeho práce předznamenala Obamův úspěch.

„Zvedl laťku a pak ji překročil, učil se od mistrů a stal se lepším, než byli oni. Dostal se na oběžnou dráhu a už z ní nikdy nesestoupil," prohlásil Berry Gordy, zakladatel legendárního vydavatelství Motown v rámci večera, kde se zpěváci střídali s řečníky. Ve Staples Centre jako kdyby se v tu chvíli vznášel duch Grammy, které se zde pravidelně předávají, pouze nyní přišla ke slovu větší střízlivost a také tiché prostoje mezi jednotlivými účinkujícími.

"Byl tím největším bavičem, který kdy žil," dodal Gordy, načež následoval obří potlesk.

Foto: Reuters

Pod silným dohledem policie se fanoušci shromáždili v losangeleském Staples Centre. Před sedmou hodinou již kolona s rakví Michaela Jacksona dorazila do Staples Center, kde se začínala nikoli v pravém slova smyslu tryzna, ale to, co mnoho komentátorů i pořadatelé označují jako smuteční slavnost. S důrazem na slovo slavnost - i když uprostřed koncertního pódia bude vystavena rakev - proto se do večera zapojila spousta r'n'b zpěváků první ligy.

18:15 - Po skončení soukromého obřadu, který proběhl v rodinném kruhu, se Jacksonova rakev vydala na cestu ze hřbitova Forest Lawn k losnageleskému Staples Center. Jacksonovi příbuzní se s ním rozloučili v duchu tradic církve Svědků Jehovových.

Policie vzhledem k očekávaným dopravním zácpám uzavřela cestu vedoucí k Staples Center, aby kolona mohla bez obtíží projet. Zde se měla odehrát nejsledovanější mediální událost historie, která měla být podle předpovědí sledovanější než pohřeb princezny Diany. Zpěvákovi na poslední cestu zazpívali hvězdy Stevie Wonder, Mariah Carey, Jennifer Hudson nebo Chris Brown.

Ačkoli policie i pořadatelé důrazně upozorňují, aby do města ani do blízkosti Staples Centre nepřijížděli jiní fanoušci, než těch 17 500 šťastlivců, kterým internetová loterie přidělila vstupenky, dá se očekávat, že Los Angeles zažije nápor až 700 tisíc lidí.

Takřka čtrnáct dní své smrti, nejenže zájem o Jacksona strhnul internetový server, na němž pořadatelé rozdávali vstupenky na jeho tryznu, ale neutichá ani poptávka po jeho deskách.

Třináct skladeb v současné britské Top 40 patří právě králi popu, z nichž nejvyšší Man in the Mirror dosáhl na druhé místo žebříčku. Není bez zajímavosti, že v době svého vydání to tato skladba do Top 20 vůbec nedotáhla.

Před ní figuruje pouze Evacuate the Dancefloor od europopové Cascady a Jackson za sebe dostal i nyní velmi populární zpěvačku La Roux se singlem Bulletproof.

V první britské dvacítce figurují mimo jiné i skladby Billie Jean, Thriller, Smooth Criminal a Beat It. Jacksonovi se na Ostrovech podařilo prodat 600 tisíc různých nosičů - ať už singlů, alb nebo downloadů.

Dá se očekávat, že rekord zlomí i v americkém Billboardu, kde jen během prvních dvou dnů aktuálně monitorovaného týdne zaznamenalo jeho jméno 110 tisíc prodaných nosičů. Nejlépe se vedlo klasickému albu Thriller, jež si ve zmíněných dvou dnech koupilo 44 tisíc fanoušků.

Kdyby pravidla americké hitparády umožňovala, aby alba starší 18 měsíců mohla bodovat v oficiální Billboard 200, smetl by Jackson z jedničky papírové vítěze Black Eyed Peas. Tak tomu bylo i minulý týden a nyní akceleraci prodeje ještě poslouží masivně navštívené a pěti televizními společnostmi přenášené rozloučení v losangeleském Staples Center.

Projděte si nejpodstatnější články o Michaelu Jacksonovi na Aktuálně.cz
Fanoušci Michaela Jacksona se loučí s králem popu na Staroměstském náměstí v Praze
Fanoušci Michaela Jacksona se loučí s králem popu na Staroměstském náměstí v Praze | Foto: Reuters
Původní zpráva o smrti:
Král je mrtev, Michael Jackson podlehl zástavě srdce
...Jackson byl po akutní srdeční příhodě naléhavě převezen na kliniku UCLA v kalifornském Los Angeles a zde byl po několika pokusech o oživení prohlášen za mrtvého...
Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters
Jacksonův odkaz:
Zemřel král popu i ikona černého amerického snu

...Pro černochy ve Spojených státech byl symbolem amerického snu v černé podobě, mužem, který zřejmě jako nikdo jiný pomohl jejich etniku pevně zakotvit na mainstreamové kulturní mapě. Pozdější experimenty s barvou kůže na tom už nemohly nic změnit...
Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters
Profil:
Kdo byl Michael Jackson? Muž, který popřel Kunderu
...Michael Jackson zemřel a světem prudce rezonují emoce. Co zůstane po člověku, jehož náhlá (ale ne až tak překvapivá) smrt nenechá drtivou většinu lidí lhostejných?...
Fanoušci Michaela Jacksona se loučí s králem popu na Staroměstském náměstí v Praze
Fanoušci Michaela Jacksona se loučí s králem popu na Staroměstském náměstí v Praze | Foto: Reuters
Ohlasy:
Jacksonova smrt zpomalila internet. LA je městem smutku
...Internetový vyhledávač Google zpravodajskému serveru BBC News potvrdil, že se dokonce na chvíli zpomalil internet, jak se všichni snažili dozvědět, jaký je zpěvákův stav...
Foto: Epic Records
Jackson a hudba:
Michael Jackson ukradl MTV pro černou hudbu

...Kariéra krále popu je neoddělitelně spjatá s MTV, kterou ukradl jako lesklou hračku z rukou spořádaných bílých teenagerů a učinil z ní platformu pro novou emancipovanou černošskou hudbu, jakou je r'n'b. Z ní se dvacet let nato stal mainstream, oficiální pop...
Foto: Epic Records
Jackson a televize:
Hollywoodský sen si Michael Jackson splnil vrchovatě

...Velká část jeho popularity plynula z videoklipové prezentace. Jeho videoklipy byly vlastně již malé filmy a pro hudební stanici MTV se zdály často až příliš dlouhé. Vrcholem se stal středometrážní film Ghosts (1997), který trval 38 minut...
Michael Jackson na tiskové konferenci
Michael Jackson na tiskové konferenci | Foto: Reuters
Něco navíc:
Poslední video: Jackson byl na koncerty skvěle připraven

...Smrt dostihla Michaela Jacksona během finálních příprav na This Is It Tour. "Byl jsem tou zprávou šokován. Podle toho, co jsem viděl ještě na úterních zkouškách, byl plný energie a života," uvedl fotograf Kevin Mazur...
Foto: Epic Records
Něco navíc:
Michael Jackson v Praze. Připomeňte si jeho koncert
...Michael Jackson v Praze vystoupil pouze jedinkrát - 7. září 1996 v rámci turné k bilančnímu albu HIStory...
Foto: Reuters
Obrazem:
Život a smrt Michaela Jacksona ve fotografiích
Foto: Reuters
Test:
Každý žil s Michaelem Jacksonem. Jak jsme ho znali?
 

Právě se děje

Další zprávy