Koruna sochy Svobody se otevírá. Poprvé od útoku na WTC

Lucie Kalivodová
4. 7. 2009 15:33
Po 168 schodech je opět možné vystoupat soše Svobody až do koruny.
Foto: new7wonders.com

New York - Jeden ze symbolů New Yorku - socha Svobody - se po letech zcela otevírá turistům. Ti si budou moci ode dneška prohlédnout panorama města z její koruny.

Ta se otevírá u příležitosti oslav Dne nezávislosti se poprvé od teroristických útoků z 11. září 2001. Navštívit ji může vždy jen třicet návštěvníků za hodinu, neboť vzhůru vede jen úzké schodiště a lidé musejí vystoupat po 168 schodech, uvádí americká stanice CNN.

Podle agentury AP určí dnešní návštěvníky los. Místní úřady sochu Svobody z bezpečnostních důvodů uzavřely ihned po teroristických útocích. V případě nebezpečí by bylo totiž složité evakuovat z památníku návštěvníky.

V roce 2004 bylo pro veřejnost opět otevřeno muzeum, které je situováno v podstavci sochy a níže položená vyhlídková terasa. Ode dneška je ale socha Svobody po bezpečnostních úpravách opět plně k dispozici. Pamětihodnost navštíví denně až 15 tisíc turistů.

"Čtvrtého července věnujeme Spojeným státům speciální dárek," oznámil ve svém prohlášení o znovuotevření koruny sochy Svobody ministr vnitra Ken Salazar.

Foto: William Warby

Socha bude otevřena další dva roky, než bude opět uzavřena kvůli dalším bezpečnostním úpravám, tvrdí AP.

Takový americký svatý Václav

Socha Svobody je francouzský dárek Spojeným státům a pro Američany znamená něco jako pro Čechy svatý Václav na Václavském náměstí.

Připomíná přátelství a pomoc, kterou Francie poskytla americkým osadníkům v boji za nezávislost na Velké Británii započatém v roce 1776. Oficiální obřad odhalení sochy Svobody se konal v roce 1886, v roce 1924 se stala národním monumentem, píše server ABC News.

Počet turistů, kteří se k soše po útocích z 11. září 2001 vypravili, se snížil. V roce 2007 ji podle oficiálních statistik navštívilo 3,2 milionu lidí, o rok dříve 2,5 milionu lidí. V roce 2000 k ní ale zavítalo 3,6 milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy