Vědci vytvořili nejpodrobnější mapu Země. Jde na web

Lucie Kalivodová
1. 7. 2009 10:40
Nejmodernější celosvětová digitální výšková mapa zaznamenává 99 % zemského povrchu.

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a japonské ministerstvo obchodu sestavily téměř úplnou terénní mapu zemského povrchu.

Data, která jsou v této mapě zpracována, obsahují 1,3 milionu obrázků zachycujících zemský povrch.

Snímky byly pořízeny za pomoci nejmodernějších přístrojů z amerického satelitu Terra. Výsledkem je celosvětová digitální výšková mapa, která zaznamenává 99 % zemského povrchu a bude od nynějška zdarma ke stažení na internetu.

Satelit Terra, který je určen k mapování povrchu Země, má pomoci vědcům osvětlit problematiku týkající se například růstu vodního květu (hovorově žabinec), anebo třeba sopečných výbuchů.

Satelit Terra
Satelit Terra | Foto: NASA

"Jde o nejkompletnější, konzistentní celosvětová digitální data, jaká kdy byla k dispozici. Obsahují i výškové údaje," říká v tiskové zprávě NASA Woody Turner, který se na tvorbě mapy podílí.

"Tento unikátní soubor dat bude sloužit uživatelům a výzkumným pracovníkům ze všech vědních oborů, kteří pracují s údaji o převýšení a dalších vlastnostech terénu," tvrdí Turner.

Doposud nejkompletnější mapa zpracovaná podle údajů NASA pokrývala jen 80 % zemského povrchu. Nebyla však tak přesná, jako je mapa nynější. NASA nyní pracuje na sloučení starších dat s novými. Výsledkem má být další vylepšení globální mapy Země.

Mapu je možné stáhnout zde.

 

Právě se děje

Další zprávy