USA zřídily kybervelení. Sítě už napadlo 100 rozvědek

Roman Gazdík
25. 6. 2009 10:38
Narušit obranné systémy USA se snaží státy a zřejmě i teroristické skupiny
Budova Pentagonu v Arlingtonu, na druhé straně řeky je Washington DC.
Budova Pentagonu v Arlingtonu, na druhé straně řeky je Washington DC. | Foto: Wikimedia Commons

Washington - Pentagon se po rostoucím počtu útoků hackerů na jeho internetové sítě rozhodl vytvořit centrální velení týkající se kyberšpionáže. V úterý to svým podpisem stvrdil ministr obrany Robert Gates.

„Toto velitelství se zaměří na ochranu a fungování sítí ministerstva obrany," sdělil mluvčí Pentagonu Bryan Whitman novinářům.

Podle něj se však nebude starat o sítě ostatních amerických ministerstev a úřadů. Na otázku, zda bude nové velitelství schopné útočných operací proti zahraničním sítím, Whitman odmítl přímo odpovědět.

Teroristé i teenageři

Možnost rozsáhlého koordinovaného kybernetického útoku na vojenské či civilní sítě zaměstnává stratégy ministerstva obrany již řadu let. Zahraničním hackerům se čas od času podaří do sítí Pentagonu proniknout, zatím však nenapáchali žádné větší škody.

Útoky přicházejí zejména z Číny
Útoky přicházejí zejména z Číny | Foto: Reuters

Nové velitelství, které bude sídlit ve Fort Meade v Marylandu, tedy mimo arlingtonskou ústřednu, zastřeší veškeré dosud probíhající snahy americké armády počítačové sítě chránit.

Obavy panují především z toho, že by mohli na Pentagon kyberneticky zaútočit teroristé a vyřadit z chodu obranné systémy USA.

„Schopnost narušit a zničit, kterou měly kdysi pouze státy, leží nyní také v rukou malých skupin a individuí, od teroristických skupin po organizovaný zločin, od průmyslové špionáže po teenagerské hackery," dodal Whitman.

100 zahraničních rozvědek

Podle jeho vyjádření se v minulosti pokoušelo do amerických sítí proniknout více než 100 zahraničních výzvědných služeb.

Nejčastěji jmenuje Washington hackery z Číny, nikdy však oficiálně neobvinil čínské úřady z toho, že by za útoky stály ony.

Richard Lawless
Richard Lawless | Foto: Ludvík Hradilek

Nové velení začne fungovat v říjnu a plně operativní by mělo být během jednoho roku.

„Kybernetickému terorismu přikládáme velkou pozornost. Může jít jednak o počítačový útok s cílem pouze získat data, jednak o narušení našich systémů na začátku nebo v průběhu války," řekl loni na podzim Aktuálně.cz exnáměstek ministra obrany Richard Lawless.

„Rozšiřuje možnosti státního i nestátního terorismu a to, jak mohou teroristé zaútočit. Rozšiřuje možnosti toho, o čem mluvíme jako o asymetrickém válečnictví. Dalším nebezpečím je elektromagnetický útok (EMP), který má také za cíl zničit systémy nepřítele," dodal Lawless.

 

 

Právě se děje

Další zprávy