Křižovatka světa bez aut, z Times Square je pěší zóna

Zahraničí Zahraničí
25. 5. 2009 16:10
Na nejznámější newyorské náměstí už řidiči nesmějí, starosta ho předal chodcům
Lidé si užívají volného pohybu po Times Square
Lidé si užívají volného pohybu po Times Square | Foto: Reuters

New York - Nejznámější newyorské náměstí prošlo o víkendu zásadní změnou. Z Times Square, které se vždy hemžilo žlutými taxíky, je ode dneška zóna bez automobilové dopravy.

Součástí nového plánu odboru dopravy newyorské radnice, která si dala za úkol vytvořit pro obyvatele města a turisty příjemnější životní podmínky, byl i plán na přebudování prostoru na pěší zónu. Zákaz vjezdu platí mezi 42. a 47. ulicí pro Times Square a 33. a 35. ulicí na Herald Square.

Vedení města si od tohoto kroku slibuje mnoho. Má dojít ke snížení znečištění ovzduší, ke zredukování počtu kolizí automobilů s chodci a uvolnění dopravního proudu v oblasti, které se někdy říká „křižovatka světa".

Dopravní zácpy, které byly v těchto místech na denním pořádku, se rázem staly minulostí. Pěší zóna má být pro nakupující i turisty místem odpočinku. Bariéry, které znemožnily vjezd automobilům, byly nainstalovány na Broadwayi během neděle, dnes už první chodci zakusili Times Square bez aut.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg řekl, že Times Square bylo oficiálně předáno chodcům.

„Bude to dobré nejen pro dopravu samotnou, ale i pro obchod," řekla zpravodajskému serveru BBC News šéfka odboru pro dopravu Janette Sadik-Khanová.

Až do konce roku bude z Times Square pěší zóna
Až do konce roku bude z Times Square pěší zóna | Foto: Reuters

Ačkoli už první lidé zakusili, jaké to je procházet se po Times Square, zkouška ohněm slavné náměstí čeká až zítra, kdy se do ulic vrátí po prodlouženém víkendu byznysmeni.

Zatímco newyorským taxikářům se nová úprava náměstí z pochopitelných důvodů nelibí, turisté i místní obyvatelé vnímají změnu vesměs pozitivně.

„Jsem nadšená! Vždyť je úžasné, když se můžete procházet prostředkem Times Square," řekla deníku New York Daily News Brandie Hammová, turistka z Vancouveru.

Až čas však ukáže, zda bude tato úprava trvalá. Definitivní rozhodnutí má padnout na konci letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy