V New Yorku zadrženi 4 muži. Chtěli sestřelovat letadla

Roman Gazdík
21. 5. 2009 10:10
V USA narození muslimští radikálové chtěli také zaútočit na synagogu v Bronxu
Foto: Wikimedia Commons

New York - Newyorská policie ve středu zadržela čtyři muže, kteří údajně připravovali ve městě teroristické útoky. Podle starosty Michaela Bloomberga se jednalo o „hodnověrnou hrozbu".

Podezřelí, kteří se narodili v USA a jsou muslimové, prý hodlali zaútočit na synagogu a také použít přenosné střely země-vzduch Stinger k sestřelení amerických vojenských letadel na letišti severně od města.

Stingery jsou považovány za velmi nebezpečné a proslavily se zejména v Afghánistánu, když je v osmdesátých letech mudžahedínům poskytla CIA pro boj proti okupačním jednotkám SSSR.

James Cromitie (alias Abdul Rahman), David Williams (alias Daúd), Onta Williams (alias Hamza) a Laguerre Payen (alias Amin) se výbušniny a rakety pokoušeli koupit, domnělými prodejci však byli agenti FBI, kteří je zatkli.

New York byl cílem největšího teroristického útoku historie, mnoho lidí zde stále trpí traumaty
New York byl cílem největšího teroristického útoku historie, mnoho lidí zde stále trpí traumaty | Foto: Reuters

Před soudem poprvé stanou už ve čtvrtek. Pokud budou shledáni vinnými, hrozí jim až 25 let odnětí svobody.

Cílem teroristických útoků měla být údajně synagoga v Riverdale ve čtvrti Bronx, před kterou hodlali umístit auto napěchované výbušninami, a letecká základna národní gardy Stewart Airport 85 kilometrů severně od New Yorku.

Tajná operace CIA probíhala už do října 2008. Podle newyorského republikánského zákonodárce Petera Kinga byli podezřelí zatčeni stejný den, kdy chtěli na synagogu zaútočit.

 

Právě se děje

Další zprávy