Globální ekonomika čelí nové hrozbě: prasečí chřipce

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
27. 4. 2009 11:12
Virus se šíří i ve Spojených státech. V České republice zatím ne
Muž s rouškou hraje na housle - Garibaldiho náměstí v Mexiko City.
Muž s rouškou hraje na housle - Garibaldiho náměstí v Mexiko City. | Foto: Reuters

Poslední vývoj -------------- * V Mexiku zahynulo na prasečí chřipku 103 lidí * Počet případů nakažení v USA vzrostl na 20, Nový Zéland hlásí 10 nakažených, Kanada šest * Evropská komise oznámila, že v EU zatím není potvrzen žádný případ * České ministerstvo zahraničí vydalo upozornění pro lidi cestující do Mexika * Světová zdravotnická organizace varuje před pandemií * Firma Roche ujistila, že má dostatek zásob Tamiflu

Mexico City/Ženeva - Lidí, kteří onemocněli prasečí chřipkou, přibývá a spolu s tím sílí také obavy z propuknutí globální pandemie.

Mexický ministr zdravotnictví José Ángel Córdoba v noci potvrdil, že si v zemi vyžádala už 103 obětí.

Výskyt zvláštního viru už se zdaleka neomezuje pouze na Mexiko, kde se objevila jako první. Případy propuknutí nemoci hlásí také Spojené státy, Kanada a Nový Zéland.

V Evropě zatím nebyl potvrzen žádný případ, Francie a Španělsko však provádějí testy na několika lidech, kteří onemocněli po návratu z Mexika. Podobně i Brazílie a Izrael.

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedl, že svět je na případnou pandemii připraven, a to především díky letům příprav na propuknutí ptačí chřipky.

Informace o prasečí chřipce

  • Nemoc se projevuje stejně jako běžná chřipka
  • Člověk má rýmu, kašel, bolesti hlavy i v krku a vysoké horečky.
  • Podle WHO nynější očkování proti chřipce proti viru nepomáhá.
  • Účinný by měl být ale lék Tamiflu
  • WHO uvádí, že pozření vepřového masa nenese riziko nakažení

Propuknutí pandemie by podle expertů mělo vážné dopady na světovou ekonomiku, která už teď bojuje s globální recesí. Boj s pandemií by si mohl vyžádat biliony dolarů. Světová banka v reakci na vypuknutí nemoci souhlasila s uvolněním dvou set milionů dolarů pro Mexiko.

WHO: Situace se může rychle zhoršit

Situace se může dál zhoršovat, Světová zdravotnická organizace označila vypuknutí prasečí chřipky za mimořádnou událost mezinárodního významu a varovala před pandemií.

Vyzvala všechny státy, aby sledovaly výskyt případů chřipkových onemocnění na svém území.

České ministerstvo zahraničí zveřejnilo upozornění pro ty, kdo se chystají na cestu do Mexika, aby důrazně dodržovali základní preventivní opatření proti nákaze touto nemocí. Lidé mají věnovat zvýšenou pozornost hygieně a omezit návštěvu zalidněných míst.

Podle mluvčího české Státní veterinární správy Josefa Dubna je zatím předčasné v ČR zavádět mimořádná opatření. "Pokud WHO varuje, má k tomu jistě důvod. V Evropě velké obavy ale zatím mít nemusíme, zvýšena by měla být pozornost na dovoz zvířat," řekl pro ČTK Josef Duben.

Ministři unie budou dnes o chřipce jednat

Uvedl, že kontrolní mechanismy v EU jsou nastaveny dobře. U zvířat z třetích zemí kontroluje Unie na vstupních místech, to jest na vnějších hranicích, doklady i fyzický stav. K tomu žádné dovozy z Mexika nepřicházejí, uvedl mluvčí.

O tom, jak společně postupovat proti epidemii, budou dnes jednat v Lucemburku ministři zahraničních věcí sedmadvaceti členských států Evropské unie.

První případy onemocnění se objevily na Novém Zélandu. Chřipku tam podle oznámení ministerstva zdravotnictví má deset studentů, kteří se vrátili z Mexika. Že se tam nakazili právě prasečí chřipkou, je podle ministra pravděpodobné.

Lidé s rouškami v mexickém autobuse
Lidé s rouškami v mexickém autobuse | Foto: Reuters

USA potvrdily 20 nakažených, vyskladňuje se Tamiflu

Americké úřady potvrdily již 20 případů nákazy prasečí chřipkou v USA. Testy prokázaly nebezpečný virus A/H1N1 u osmi školáků v New Yorku, u dalších dvou lidí v americkém státě Kansas, další případy byly zaznamenány v Kalifornii, Texasu a Ohiu.

Dosud málo známý a prozkoumaný vir prasečí chřipky A/H1N1 doslova paralyzoval život v Mexiku a na jeho širší vypuknutí se teď chystají i ve Spojených státech. Úřady se mají připravit na uzavření škol, ministryně pro vnitřní bezpečnost nařídila uvolnění zásob léku Tamiflu. K panice ale podle ní není důvod.

Výrobci léčiv v neděli ujistili, že jsou schopni dodat miliony dávek léků a také spolupracovat na vakcíně proti novému typu prasečí chřipky. Pokud by se skutečně rozvinula pandemie této choroby, očekávají odborníci, že největší poptávka bude po léku Tamiflu.

Firma Roche ubezpečila, že má připraveno na tři miliony balení tohoto léku, který je připravena poskytnout Světové zdravotnické organizaci.

Mexičané nemohou na fotbal

Virus pochází z vepřů, ale je přenosný i z člověka na člověka. Mexická vláda proto uzavřela všechny školy a kina v metropoli a jejím okolí.

Fotbalové zápasy se hrají bez diváků, bary a restaurace zejí prázdnotou. Mimo provoz jsou muzea a výstavy.

Foto: Reuters

Policie v ulicích rozdává roušky. "Plně si uvědomujeme, jak vážnému problému čelíme," prohlásil mexický prezident Felipe Calderón.

Japonská policie na letišti v Tokiu všechny cestující z Mexika podrobuje zdravotní prohlídce, měří jim preventivně teplotu. Podezření z nákazy britského stevarda prasečí chřipkou se nakonec nepotvrdilo.

Mimořádná opatření, která mají zabránit rozšíření nebezpečné chřipky, přijaly také Kostarika, Nikaragua, Brazílie, Peru, Chile a Kolumbie.

 

Právě se děje

Další zprávy